Interview: Sungrazer op Pinkpop 2010

Er zijn veel interviews die je zullen bijblijven. Marco Borsato is zo'n naam, maar ook bijvoorbeeld Alphabeat en het leuke duo Steffen en Flip. Maar naast de grote namen zijn er ook nog gesprekken met kleinere bands die je niet snel vergeet. Sungrazer is daar een voorbeeld van. Een dag nadat ze op Pinkpop speelden zaten we wegens gebrek aan backstage-toegang op het veld van de 3FM Stage te praten over de Bloodhound Gang, astronomie, Pinkpop en FOK!, met een odeur van wiet om de bandleden heen. Iets wat het gesprek zeer goed bevordert.

Sungrazer

Om op Pinkpop te staan voor een kleine band is ontzettend gaaf en leerzaam. Sungrazer deed mee aan de Nu of Nooit 2010 en kreeg zo een podiumplaats op het roze petjesfestival. Hoe verliep de NoN? Sander: "De Nu of Nooit-competitie ging goed, want we hebben gewonnen! Haha, nee we vlogen gewoon door de finale heen. We hebben twee shows moeten doen en ze waren beiden erg goed. En blijkbaar vond de jury dat ook, want nu zitten we hier. In totaal hebben we een half uur gespeeld daar, dat zijn bij ons zo'n vier nummers. En het zijn ook vier leuke liedjes. Op Pinkpop hebben we gisteren zes nummers gedaan en het zijn erg lange liedjes, dus de tijd vulden we wel."

"Het publiek reageerde goed op het optreden, echt ontzettend tof. Maar ik mag het zelf natuurlijk niet zeggen, dus ik laat dat hem doen." Bij Sander en Hans zit een fan van de band gezellig joints te draaien voor en met de muzikanten. "Het optreden was echt ongelofelijk want de tent stond nagenoeg helemaal vol. Iedereen was echt met het optreden bezig, het klonk goed en het was ook echt een onwijze show. Superenthousiast!"

Sungrazer is niet een alledaagse naam. Hoe zijn de heren op deze naam gekomen? Hans: "Ik was het tegengekomen op internet en ik vond het zo vet dat ik dacht ‘Ja, dat is wel een potentiële bandnaam'." Een ‘sungrazer' is een komeet die de zon schampt en dan verdampt. Sander dikt het allemaal nog een beetje aan. "Het is een mooie term uit de astrologie, want dat vinden we leuk. Heel veel spacen enzo. Het kleurt onze muziek ook." Deze laatste zin klinkt dermate intelligent dat zowel Hans als Sander er verbaasd op reageren. "Wauw!... Nee maar zo diep willen we ook echt gaan. We willen het onderste 'uit de put' halen."

39 acts, vele namen. Toch schiet er direct een naam voor Sungrazer uit met wie ze een samenwerking willen aangaan. Hans is lyrisch over een enkele act. "Triggerfinger. Dat zou echt fantastisch zijn, goede muzikanten." Sander lijkt een muzieksamenwerking weinig te interesseren. "Met de zanger van Rammstein zou ik wel eens rotjes willen gooien. PANG! Gewoon een strijkertje hier en daar of anders vuurbloemen. Maar qua muziek... Triggerfinger is dan heel vet, the Pixies. Dan voornamelijk met Frank Black, dat is zo'n geniale man. Frank Black als in ‘I'm not that black as Frank Black is'. Bloodhound Gang toch? Die van Fire, Water, Burn. Sorry, zijspoortje."

Na dit zijspoor zijn we allen de draad volledig kwijt van de volgende vraag. Sander roept al lachend ‘Fok!' en komt erachter dat het toch wel naar is om te schrijven voor een site die zo lekker bekt. "FOK man... hahaha. Heel veel mensen maken daar natuurlijk grapjes over. Man, dit is echt een FOK!king goed interview!"

Net als DeWolff heeft Sungrazer in samenwerking met 3voor12 een videoproject gestart. Tijdens het optreden zijn video-opnames geschoten door de band en het publiek zelf. "De VPRO had geen tijd om acts van vrijdag uit te zenden en 3voor12, die ook bij VPRO hoort, benaderde me toen. Het is echt een vet initiatief. Iedereen kan filmen met telefoons en cameraatjes, het maakt niet uit hoe crappy de opname is. Alles wordt uiteindelijk gemonteerd en er komt een hele leuke registratie van het optreden." Voordat de montage echter gaat plaatsvinden is Sander nog wel van plan om de beelden te controleren. "Natuurlijk ga ik alles bekijken. Het was het vetste optreden ooit, dus ik ga het zeker nog een keer terugkijken."

Naast Pinkpop en alle plezier die erbij hoort zijn er ook nog andere belangrijke gebeurtenissen voor de band. Sander: "Ik haal mijn diploma voor het Conservatorium in juli. Maar je bedoelt zeker met de band hè? We hebben hele leuke optredens gepland. Voor in de zomer gaan we naar festivals waar we echt veel zin in hebben. Maar nog vetter is dat onze plaat op vinyl gaat verschijnen. Ik heb zo veel zin om daar de naald voor de eerste keer op te zetten!" Wanneer deze plaat uit gaat komen is nog niet bekend. "We zijn nog bezig met de artwork, die sturen we nog heen en weer. Ik hoop in de zomer, dus juli of augustus."

Er wordt lachend gereageerd op de vraag of de twee heren eerder naar Pinkpop zijn geweest. Sander reageert als eerste: "Ik ben wel echt een trouwe ganger. Vorig jaar toevallig niet geweest omdat ik het te druk had met mijn stage, maar ik kom eigenlijk ieder jaar. En ik ga nu al vanaf mijn 14e, zo ongeveer. O en ik ben met mijn eindexamen niet gegaan. Ik ben nu 26, dus al tien keer."
Sander reageert enorm opgetogen als hij erachter komt dat dit zijn tiende Pinkpop is. Een applaus volgt, zeker als Hans zegt dat dit zijn vijfde keer is. "Dit moeten we echt gaan vieren man!"