Pinkpop 2010

Afgelopen weekend was de 41ste editie van de Pinkpop georganiseerd in het Limburgse dorpje Landgraaf. Maar liefst 72.000 mensen waren afgereisd naar Pinkpop. René (MrManiak) en Thom (Juicyhil) waren erbij en vertellen hieronder hun ervaringen gedurende de 3 dagen Pinkpop. Komende week zullen ook de interviews die ze hebben gedaan online komen. Allereerst het woord aan MrManiak, Juicyhil vertelt zijn verhaal op de volgende pagina.

Zo, dat was het dan, Pinkpop 2010. Drie dagen vol goede muziek, beroerd slapen in tenten, drank drinken (met mate), veel gefeest, nog met gezang en plezier voor tien. Ook Juicyhil en ik hebben bijna al het bovenstaande meegemaakt (afgezien van het dronken zijn dan).

En wat een momenten heb ik allemaal meegemaakt met Juicyhil. Beginnend in zijn appartement te Amsterdam en toen gingen we om 02:00 met de auto via België naar Landgraaf. Pas na een hele hoop omleidingen en crew die geen idee had waar de persparkeerplaats was, kwamen we na meer dan vijf uur aan op camping A waar we tegen een heuveltje onze tent neersmeten. Het enige probleem was dat we constant van de slaapmatjes naar beneden schoven, maar dat mocht de pret niet drukken.

Een hele hoop voorbereiding was nodig. Vijf (en uiteindelijk zes) interviews kosten veel researchmateriaal wat ook allemaal in de tas meeging. Het materiaal plukte uiteindelijk de vruchten: Zes mooie stukken voor op de website en een hoop gelach en gezelligheid van bandleden. Maar niet al het plezier vond backstage plaats, ook op het veld zelf was het een boel van jewelste. Zo kwam er een halve kinderboerderij langs in de vorm van gasten verkleedt als pinguïn, kuiken, leeuw en zelfs als Pink Panther. Deze gasten werden ook vaak als herkenningspunt gebruikt tijdens telefoongesprekken van gasten. "Ik sta bij...eh... die gast in het pinguïnpak."

Het weer was ook om over naar huis te schrijven. De eerste twee dagen waren nagenoeg droog en zelfs erg zonnig. Net even voor Green Day (zaterdag rond 21:00) begon het te regenen en de bui hield pas zondagmiddag op. Leuk om te zien hoe de mensen met hun Pinkpop-poncho transformeerden van halfnatte gast tot een wandelend roze condoom. Toch ben je ergens wel jaloers: in je t-shirt zeiknat naar Green Day kijken is ook niet je van het.

Toch zorgde de regen ook voor leuke momenten. Zo kon je bij de 3FM Stage genieten van een volledig dronken bezoeker die verkoeling zocht in een modderpoel, creatieve manieren om droog te blijven (hoogtepunt: een vader die zijn zoon op zijn schouder zette en bloedserieus zei dat hij droog bleef) en een zonnedans door een groep mensen. Maar ook het optreden van Slash samen met Miles Kennedy zag er spectaculair(der) uit. Miles liep regelmatig als de rocker die hij is zingend door de bui en hij vroeg af en toe of we het nog een beetje volhielden in de regen. Met de track ‘Sweet Child O' Mine' minderde de regen magisch en brak het zonnetje later zelfs weer door.

De optredens waren ook geweldig. Ryan Shaw kwam als vervanger van Wolfmother op de 3FM Stage. Ik moet zeggen dat alles goed werd opgelost. Shaw kwam op de spot van Destine, die had een plekje verderop in het tijdschema. Het gat op de Mainstage werd door Triggerfinger opgevuld, die een brute show weggaven aan een springend Zuid-Limburg.
Zoals verwacht gaven ook P!nk, Rammstein, the Prodigy en Green Day een knaller van een show weg. Letterlijk: ze waren de enige acts met vuurwerk.

En dan is het klaar. Met modderige schoenen, vele euro's lichter, een rode kop door de zon en een bierlucht wat van je shirt komt ga je alle momenten na van het festival. Wat was gaaf en wat niet? Was het de moeite waard? Tevreden kijk je naar je Pinkpop-pet...Tot volgend jaar, Landgraaf.

Hoogtepunten:
- De immense show van Rammstein die de petjes van je kop bliezen met vuur(werk).
- Slash die samen met Miles Kennedy schijt had aan de regen.
- John Mayer. Uitleg is niet nodig.
- Lekker veel zon gehad. Resultaat: verbrand van gezicht tot middel.
- De ‘ananaslollie' die in de buurt van de 3FM Stage werd verkocht was ontzettend lekker.
- De onverwachte act Ryan Shaw die je deed bewegen met zijn soulmuziek.
- Juicyhil die door drie professionele geluidsinstallaties heen door wist te slapen en snurken.

Dieptepunten:
- Een appel voor 1 consumptiebonnetje (€2,50)
- In dezelfde categorie: een kopje koffie, minuscuul flesje water en twee bananen voor 1 bon.
- Scheerlijnen op de camping.
- Je poncho in de tent laten liggen bij een stortbui.
- De ‘bierbekertjeskatapulten' die tijdens concerten langs en tegen de oren vlogen.
- Motörhead... Toch meer van verwacht dan wat ze lieten zien.
- Mensen die de drankbekertjes uit je hand kijken om aan gratis consumptiebonnen te komen.