Interview: The Temper Trap op Pinkpop 2010

Op de vrijdagmiddag van Pinkpop 2010 mocht ik, even nadat Epica het festival op de Main Stage had geopend, een interview houden met de Australische band The Temper Trap. Ik sprak met drummer bassist Jonathan en gitarist Lorenzo.

Deze band dook opeens op in de hitlijsten met hun single 'Sweet Disposition' van hun album 'Conditions'. De vier Australische heren staan bekend om hun atmosferische sound. Daarom staat The Temper Trap vrijdag op de 3FM Stage op Pinkpop.

Wat voor betekenis heeft de titel van het album 'Conditions'?

Jonathan: Doug kwam met deze titel. Hij wou gewoon een korte en simpele naam voor het album hebben. We vonden het allemaal een leuke naam, dus we zijn daarvoor gegaan. Eigenlijk de makkelijkste beslissing die we hebben moeten maken.

Welke inspiratiebronnen zijn van invloed geweest bij de opnames van het album?

Jonathan: We hebben er lang over gedaan om het album te maken. We hadden eerst de EP gemaakt, waarna we begonnen met het album. We luisterden onder meer naar 'In Rainbows' (Radiohead) en TV On The Radio om zo op de sound van het album te komen.

Wat is jullie favoriete track van het album?

Jonathan: Ik denk dat dat 'Resurrection' is.

Lorenzo: Dat zijn 'Resurrection' en 'Fools'. Het zijn allebei leuke tracks. 

Jullie hadden 'The Temper Trap EP' uitgebracht in 2006 en pas in 2009 kwam het album uit. Wat hadden jullie in de tussentijd gedaan?

Jonathan: We hebben een hoop getoerd en opgetreden met de tracks van de EP. Na enige tijd begonnen we met schrijven voor het album, dit heeft ongeveer 12 maanden in beslag genomen. Daarna wilden we graag met een bepaalde producer werken, maar het duurde even voordat hij naar Australië was gekomen. Dus dat heeft de boel nogal vertraagd. Nadat het album klaar was heeft het nog eens 11 maanden op de plank gelegen voordat het echt uit is gekomen. Dus zo zijn we die drie jaar doorgekomen.

Hoe is de band opgericht?

Jonathan: Ik en Lorenzo zijn al 16 jaar vrienden, dus we kennen elkaar al van kleins af aan. Johnny en Dougy kenden elkaar ook al, die zijn nu 10 jaar vrienden. En Doug en ik werkten samen in een winkel en Johnny werkte ook in hetzelfde winkelcentrum. Op die manier zijn we eigenlijk bij elkaar gekomen.

Wat is het meest opmerkelijke optreden dat je ooit hebt gegeven?

Lorenzo: Het was niet zozeer een optreden, maar op een hele gekke plek. We moesten in een winkelketen in Amerika genaamd 'Best Buy' zijn, waar we in een soort van theater werden gestopt.

Wat is jullie favoriete act op Pinkpop?

Jonathan: De muziek van Rammstein trekt me niet heel erg, maar ik heb wel wat video`s van hen gezien. En de optredens die zij geven, de productie daarvan en de techniek is zo goed. Dat zou ik graag wel willen zien. Maar helaas moeten we morgen alweer vertrekken naar Amerika, dus ik denk dat we eigenlijk helemaal geen andere bands zullen zien.

Ondertussen kijkt Lorenzo op de poster van Pinkpop die boven de tafel hangt: Er zitten er een aantal tussen. Ik vind Kitty, Daisy and Lewis erg leuk. Dat is meer een familieband, waarin ook de ouders meespelen. Verder ook Florence + The Machine, Yeasayer. Natuurlijk ook Slash. En tot slot de Pixies. Er zitten een hoop goede bands tussen.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Jonathan: We zijn bezig met het schrijven van nieuwe tracks. Het is wel al ver, maar nog niet ver genoeg om uit te brengen.