Interview: Marco Borsato

Eerder deze week maakte Marco Borsato de nominaties bekend voor 'zijn' eigen award, de TMF Borsato Award. Tussen onder andere RTL 4, SBS, Novum en ANP wist Borsato nog een gaatje vrij te maken voor FOK! om enkele vragen te beantwoorden.

Marco Borsato

Foto: Bart Heemskerk

 

Wat is er zo anders aan de TMF Borsato Award in vergelijking met andere muziekprijzen?
"Dit is een categorie voor nieuw talent, dus daarin kan heel veel. Dat heb je al gezien bij de diverse mensen die zijn genomineerd. Er zit Diggy tussen, er zit een rockband (Destine) tussen, Lisa Lois maar ook Waylon, dus het is uit alle categorieën wat. Belangrijk voor ons is dat het voornamelijk mensen zijn die wat langer meekunnen en dat gevoel hebben we bij alle vier deze acts. Ze vinden en hebben een grote achterban bij TMF, dat is ook belangrijk, en ze hebben een plaat gemaakt die opvallend is. Tsja, en daar voldoen ze ook allemaal aan.
Maar om terug te komen bij je vraag, het publiek kiest en ik mag een aantal nieuwe talenten nomineren. En dat heb ik met heel veel plezier gedaan."

Dus je bent zeer tevreden over de vier genomineerden?
"Jazeker. Ik bedoel, Waylon daar kon je niet omheen. Hij had al snel zijn eerste gouden plaat te pakken. Snel gekomen maar in potentie echt een blijvertje. Destine heeft ook een droomstart gemaakt. Ze zijn wel iets langer bezig, maar dit jaar zijn ze pas echt doorgebroken en daar is de vaderlandse pers heel lovend over, ikzelf ook. Dan heb je nog Diggy Dex, een rapper van Nederlandse bodem. Hij is al wel vanaf 1995 bezig maar dit jaar met ‘Slaap Maar (Fantastig Toch)' echt doorgebroken. Ja, en dan hebben we nog Lisa Lois die met X-Factor hoge ogen gooide en een plaat heeft gemaakt van uitzonderlijk hoog niveau waar we ook niet omheen konden. Ik blijf haar ook graag van dichtbij volgen omdat het een dijk van een stem is waarvan ik denk dat het een aanwinst is voor Nederland."

Hoe is de nominatieprocedure voor de artiesten precies gegaan?
"TMF en ik bepalen dat zelf, maar we hanteren wel een aantal criteria. Wij vinden dat het blijvers moeten zijn en ze moeten een plaat gemaakt hebben, recentelijk, en daar voldeden deze mensen ook aan. Voor de rest is het redelijk vrij voor TMF en aan mij om het te bepalen, want we hebben echt veel ruimte. We sturen veel video's heen en weer, bekijken veel optredens en bezoeken festivals en dat is gewoon hartstikke leuk om te doen En ook zeker omdat het een prachtige etalage is voor goed talent. De winnaar krijgt veel aandacht bij TMF dus er zit zeker een exposure-garantie aan vast. Het is echt een prijs die iedereen graag wil winnen."

Marco Borsato en genomineerden

V.l.n.r.: Destine (voorgrond en linksachter), Veronica van Hoogdalem, Marco Borsato, Diggy Dex, Lisa Lois, Sascha Visser

Foto: Bart Heemskerk

Op 26 juni treden heel veel grote namen op tijdens de TMF Awards. Heb jij nog een bepaalde artiest waarvan jij zegt: 'die wil ik heel graag zien'?
"Dat geldt eigenlijk voor alle vier deze mensen, die wil ik graag zien. Ik wil zien hoe ze zich ontwikkelen, ik wil zien waar ze nu staan en wellicht over een paar jaar weer. Al deze acts staan ook op de TMF Awards en ik vind het ook mooi dat ze live kunnen zien van wat ze eerder in de studio deden. Of ze het ook waar gaan maken? Daar ben ik van overtuigd."

Je hebt al vele edities van de TMF Awards meegemaakt, maar wat is jouw beste of leukste moment geweest?
"Ooooh, er zijn zoveel leuke momenten geweest. Ik vond de eerste keer heel leuk in de kantine dat ik er een kreeg met de zin 'Hallo, hier heb je 'm' tot de grote awardshow zoals die tot op dat moment ongekend waren in Nederland. Maar ik vind nu ook de ontwikkeling naar het festival erg leuk. Het past bij het tijdsbeeld en het groeit eigenlijk gewoon mee met het publiek en het publiek groeit ook mee met de TMF Awards, dus dat is heel mooi."

In totaal heb je 21 TMF Awards, waar bewaar je al die prijzen?
(gelach) "Nouja, ik stal ze hier en daar uit. Ze passen niet allemaal in de kamer dus ik heb een gepaste plek gevonden waar ik ze allemaal neerzet, maar een aantal daarvan zijn al aardig roestig."

Hoe vereerd voel jij je dat er een Award naar jou is vernoemd?
"Ja dat was natuurlijk een hele grote eer. Ik heb een jaar of drie geleden afstand genomen gedaan, bewust een stap opzij gedaan omdat ik het nieuwe talent ook een kans wilde geven. Anders loop je gewoon het risico dat je dan zo nog een paar jaar de prijs wegkaapt. Er zijn zoveel andere artiesten die je gewoon dat steuntje in de rug nodig hebben. TMF vond dat zo'n mooi gebaar dat ze toen tegen mij zeiden: ‘Ja als we jou nomineren, er wordt zoveel gestemd en als we eerlijk zijn dan zouden we de prijs aan jou toe moeten kennen. Dus als je een stapje opzij wil doen, heel graag, maar dan maken we wel een mooie en nieuwe categorie en dan draagt hij jouw naam.' Ja, dit vond ik natuurlijk prachtig. We moesten er wel een paar dingen over afspreken en dat hebben we ook gedaan. Het feit dat het niet alleen een beeldje dat je zomaar krijgt, maar dat die mensen ook er het hele jaar wat aan hebben. Het klinkt niet alleen leuk, maar het is dus ook dat duwtje in de rug wat artiesten vooral in deze tijd goed kunnen gebruiken."

Welke andere artiest of band zou je willen nomineren voor een TMF Award?
"Oei oei oei... Nou het mooie van de prijs is dat me die kans al gegeven wordt. Ik vind alle nominaties al heel dik en vet dit jaar en ik zou het daarom ook willen houden bij de vier die ik al genomineerd heb. Zij waren voor mij echt het belangrijkste."

TMF Perspresentatie

 Foto: Bart Heemskerk