Interview: Kenny Ortega (Regisseur This Is It)

Het kan je niet ontgaan zijn dat vorig jaar de King of Pop kwam te overlijden. Zo'n beetje ieder medium sprong bovenop de dood van het popidool, die op het punt stond om te touren met zijn afscheidstournee This Is It. In plaats van een wereldwijd evenement zijn er nu alleen beelden van de oefeningen, het opbouwen van het podium en de laatste opnames van Jackson zelf. Deze beelden zijn ‘geregisseerd' en geproduceerd door Kenny Ortega, met wie onlangs een interview is gehouden.

"We hadden drie grote brokken met beelden waar we mee konden werken", weet Ortega te vertellen. "Om te beginnen hadden we tien korte filmpjes die ik samen met Michael heb gemaakt en heb geproduceerd. Ze waren alle tien gemaakt voor de show zelf en uiteindelijk, als we de concertregistratie in Londen zouden schieten, gebruikt worden voor de eindmontage."
"Ook is er heel veel behind-the-scenes-materiaal geschoten. Denk hierbij aan interviews met onder andere Michael en de dansers. Dit zou dus ook in de uiteindelijke productie worden verwerkt. Als derde en laatste brok hadden we het wat ik noem ‘miracle footage' wat is gemaakt tijdens te oefeningen en doorloop. Oorspronkelijk zou het worden gebruikt als hulpmiddel voor Michael en mij zodat we eventuele aanpassingen nog op tijd konden doorvoeren in de show."
Omdat Michael plotseling kwam te overlijden kwam Ortega bij het produceren en monteren van de film This Is It al snel in de problemen. "Er is nooit een script geweest. Ik heb bij de opnames die we nu hebben geen enkele keer kunnen zeggen ‘Zoom maar in voor een close-up' of ‘Schiet deze scène nog maar een keer.' Het grote probleem was, naast dit, dat we ook veel te weinig materiaal hadden om een verhaal goed te kunnen vertellen.

Er zijn wel degelijk nummers uit de film gehaald die er oorspronkelijk wel in hoorden. Ortega: "De dag dat Michael stierf waren we bij de oefeningen aan het wachten om ‘Dirty Diana' in te studeren. Michael keek erg uit naar dit nummer en hij zei me de avond van tevoren nog dat hij erg tevreden en opgetogen was. Het laatste wat hij ook tegen mij zei en wat ik tegen de rest moest zeggen was "Ik hou van de dansers. Ik hou van jou Kenny, ik zie je morgen weer."
Maar Jackson verscheen niet meer ten tonele. "Alles stond de volgende dag klaar, van de dansers tot de techniek en de choreografen. Maar het zou voor Michael een speciale dag worden omdat we ook met illusies zouden gaan werken. Dit was toch iets waar hij erg fan van was. We zouden hem laten verdwijnen in een rookwolk om hem daarna magisch aan de andere kant van het podium te laten verschijnen met het nummer ‘Beat It'. Toen we erachter kwamen dat hij was overleden, bleef alles even stilstaan."

This Is It

Naast This Is Itis Ortega ook nog bezig geweest met een vernieuwde (ingekorte) versie van de clip ‘Thriller'. "Ik hield zoveel van de originele videoclip, maar een van de dingen waar Michael en ik over praatten was een speciale 3D-ervaring voor het concert. We hebben dus in 3D de videoclip nogmaals opgenomen die zou worden uitgezonden op een speciaal HD 3D-scherm. Velen twijfelden of het zou werken, maar na een testritje bleek het fantastisch te zijn. Het was nog mooier dat Michael Curry, poppenontwerper voor de musical ‘The Lion King', enorme verlichte poppen uit het plafond zou laten droppen tot net boven de hoofden van de mensen. Jackson was hier helemaal blij mee en noemde het zelfs een ‘4D-ervaring': de film op het scherm, de cast op het podium, rook die de zaal in glijdt en die poppen, allemaal met een 3D-brilletje op.

Nog even over de film This Is It. Er zijn veel kritieken geweest op de film omdat het onder andere een enorme ophemeling van Michael Jackson leek te zijn. Hoe reageert Ortego op de kritieken? "Mensen zijn juist naar mij toegekomen om te zeggen ‘We hebben geen goede afsluiting van CNN gehad, zodat we het konden verwerken'. Na het zien van de film zeiden diezelfde mensen dat This Is It hen de laatste momenten van Michael lieten zien en hem zo zelfs beter leerden kennen als een gewoon persoon. Je komt echt achter de aard van Michael, hoe hij echt was en hoe geweldig hij werkte met mensen. Michael wilde ook niemand kwetsen. Als hij dacht dat hij dat had gedaan, dan zat hij er echt mee."

Of er in de toekomst nog iets met de sets van This Is It gaat gebeuren, blijft nog onbekend. "Alles staat nu in een opslagplaats. Godallemachtig, sommige attributen zijn erg spectaculair. Misschien dat we in de toekomst een bepaalde opzet kunnen maken zodat we alles nog eens kunnen gebruiken. Het zou jammer zijn als alles staat te verstoffen."