Interview: Christon Kloosterboer (Rigby)

Zanger Christon Kloosterboer (bekend van oa. Idols) begint in 2008 met 5 bevriende muzikanten een bandje. De mannen zijn groot fan van The Beatles en noemen de band Rigby, naar de single 'Eleanor Rigby' van The Beatles. Debuutsingle 'Pass You By' werd meteen een grote hit. Begin juni brachten ze hun debuutalbum Everything Must Go uit en werden ze gevraagd als huisband van De Wereld Draait Door. Na vele optreden op onder andere Zwarte Cross, Beatstad en de Uitmarkt staan ze aankomend weekend op Noorderslag. FOK! sprak met frontman Christon Kloosterboer.Je zat in het derde seizoen van Idols. Je haalde het niet tot de finale, maar toch zit je nu in een succesvolle band. Heb je veel geleerd van het Idols-avontuur of moet je ervaring opdoen om de muziekwereld te begrijpen?

Van Idols leer je hoe een televisieprogramma in elkaar steekt, en de eerste stappen over hoe je met de media moet omgaan. Verder zijn het (gelukkig) twee gescheiden werelden. De reden dat ik aan Idols meedeed is omdat ik als songwriter een tas vol met liedjes had die ik wilde delen met de wereld. Ik was me er wel van bewust dat ik tijdens het programma dan dingen moest doen die voornamelijk niets met muziek te maken hebben, maar dat had ik er voor over. Na Idols heb ik Rigby opgericht om alsnog met die liedjes de wereld te veroveren.

De naam van de band Rigby is afgeleid van het liedje 'Eleanor Rigby' van The Beatles. Waarom dit liedje van The Beatles, heeft het een speciale betekenis voor jou persoonlijk of voor de band?

Het dingt samen met 'God only knows' van The Beach Boys bij mij mee naar het mooiste liedje allertijden, maar om nou je band God te noemen. 

In februari vorig jaar stonden jullie in het voorprogramma van de Kaiser Chiefs. Was dit voor jou het muzikale hoogtepunt van 2009?

Voor ons was dit een hele gave ervaring, één voor in de boeken, maar het uitkomen van ons debuutalbum Everything Must Go is voor ons het echte hoogtepunt.

De single 'One Song' was het themalied voor de Serious Request-actie van dit jaar. Wat heeft de band gedaan voor de actie?

De opbrengsten van de single gingen naar Het Rode Kruis. Tevens hebben we promotie gemaakt voor de actie. Twee jaar geleden deden we ook mee en hebben toen 2400 euro opgehaald met een straatmuzikanten kersttour. Het gave van de actie is dat we toen meteen wisten dat we met dat bedrag 5 waterpompen voor 5 dorpen op hadden gehaald. Nu was het heel duidelijk, een liedje ('One Song') = 5 euro = een muskietennet, waar je vier mensenlevens mee redt. Heel gaaf dus dat het meer dan 7 miljoen is geworden.

Wat is jouw persoonlijke favoriet op het debuutalbum Everything Must Go?

Dat wisselt nogal merk ik, maar momenteel 'Parade'.

Wat zou je nog graag met de band willen bereiken?

Een goeie show straks op Noorderslag en nog een keertje Glastonbury doen!

Het is al een paar dagen het nieuwe jaar, waar en hoe zal Rigby in 2010 zijn?

Spelen, spelen en nog eens spelen.

Aankomend weekend staat de band op het Groningse festival Noorderslag, zullen jullie met iets speciaals komen?

Omdat het onze eerste keer is willen we ons gewoon presenteren zoals we zijn, zonder al te veel toeters en bellen, maar zoals ook bij een eerste date; tanden gepoetst, schone kleren aan en zorgen dat je scoort.

Jullie spelen tegelijkertijd met de uitreiking van de Popprijs. Heb je misschien een suggestie voor de winnaar(s)?

Onze suggestie? Loop even naar de aankomsthal en geef ons die prijs! Het lijkt me duidelijk dat dat Kyteman moet worden, als je met een instrumentaal nummer weken in de Top 40 kan verkeren, dan heb je wat gedaan voor de Nederlandse popmuziek!

Ken je de website FOK! ?

Vooral van het forum waar ik tijdens Idols nogal eens voor blonde homo en andere shit werd uitgemaakt. Erg grappig, aangezien ik toen juist geen gebrek aan vrouwelijk schoon had, haha. Maar gezien de styling bij Idols geef ik ze geen ongelijk. En ik ken FOK! natuurlijk als de springplank van Nico Dijkshoorn, zonder FOK! was hij denk ik toch minder scherp, wat zonde zou zijn geweest.


Ten slotte nog een persoonlijke vraag: als je één dag zou mogen ruilen met een bekende zanger, welke zou dat zijn en waarom?

Liam Gallagher van Oasis, even een dagje rondschoppen en die Nicole Appleton hé…uhm…