Film: Up

De nieuwe Pixar is een dubbele mijlpaal: het is hun tiende film, én de eerste die ze in 3D gemaakt hebben. Up is nét geen Finding Nemo of The Incredibles, maar bevat een paar werkelijk geniale momenten.


Bij een tekenfilmheld denk je waarschijnlijk eerder aan een vrolijk gekleurde superheld en schattige knuffelbeestjes dan aan een knorrige zeventiger. Maar Pixar zou Pixar niet zijn als ze na insecten, ongedierte en een moeizaam pratende vuilnisrobot niet opnieuw een ongewone hoofdpersoon kozen. In Up, Pixars tiende film, is de hoofdrol voor de bejaarde Carl, die genoeg heeft van zijn eenzame saaie leventje en met huis en al naar de Zuid-Amerikaanse jungle trekt. Geheel tegen zijn plannen in, is hij echter niet alleen: de enthousiaste jonge padvinder Russell staat nog op zijn veranda als het huis de lucht in gaat.Visueel is Up weer alles wat je van Pixar mag verwachten, en meer: als de ballonnen uit het dak van Carls huis barsten en zijn optrekje mee de lucht innemen, staat het kippenvel gegarandeerd op je armen. Dat effect wordt nog versterkt door het feit dat Up in 3D is gemaakt. Met de weidse uitzichten en de kleurrijke jungle waar Carl en Russell uiteindelijk belanden is Up de perfecte film voor deze opnieuw hippe techniek. Maar in tegenstelling tot veel andere films wordt het nooit een gimmick: de animators hebben zich grotendeels ingehouden en gebruiken het 3D vooral om de film letterlijk extra diepte mee te geven, niet om een saaie film op te leuken.Nog belangrijker dan de mooie plaatjes, is het verhaal. Carl vertrekt namelijk niet zomaar naar de jungle; hij en zijn vrouw Ellie droomden altijd van verre reizen maken en avonturen beleven, maar door omstandigheden zijn ze er nooit aan toe gekomen. Het is pas na Ellie’s dood dat Carl eindelijk vertrekt, als eerbetoon aan zijn geliefde vrouw. Hun ontmoeting en leven samen wordt in de eerste tien minuten van de film uit de doeken gedaan, en dit is meteen het mooiste deel van Up. Met subtiele animatie, stemmige muziek en spaarzame dialogen zuigen de makers je het verhaal in, en zorgen ze er voor dat je meteen van deze personages houdt. Knappe jongen die aan het eind van deze scène geen tranen van ontroering weg hoeft te knipperen.

Na dit sublieme begin slaat Up een heel andere richting in. Eenmaal in de jungle beleven Carl en Russell doldwaze avonturen met een exotische vogel, pratende honden en een oude avonturier die zich al jaren diep in het oerwoud heeft verschanst. Dit stuk van de film is duidelijker op kinderen gericht dan het behoorlijk volwassen eerste deel. De humor is simpeler. Daarnaast verliest het verhaal zijn focus: Carl wilde naar Zuid-Amerika, en nu is hij er. Oké, wat nu? Dat probleem wordt heel aardig opgelost met de verlate introductie van een slechterik, maar de onevenwichtigheid tussen de kinderlijke en volwassen aspecten van het verhaal blijven. Maar voor die eerste tien minuten moet je Up sowieso zien.


Label: Walt Disney Studios Motion Pictures Releasedatum: 7 oktober 2009 Kijkwijzer: Waardering film: