Film: De Storm

Regisseur Ben Sombogaart maakt er zo onderhand een gewoonte van om belangrijke momenten in de Nederlandse geschiedenis te verfilmen, bij voorkeur aan de hand van de levensverhalen van jonge vrouwen. De Tweeling had de Tweede Wereldoorlog als achtergrond, en vorig jaar draaide het in Bride Flight om de emigratiegolf na die oorlog. Nu is er De Storm, waarin de watersnoodramp van 1953 centraal staat.De 18-jarige Julia (Sylvia Hoeks) is niet erg geliefd in het kleine Zeeuwse dorp waar ze woont. Ze is zwanger geworden van haar vriendje Koos, en daarna door hem verlaten. Een ongetrouwde moeder, dat is een schande in het Nederland van 1953. Zelfs haar eigen vader (Dirk Roofthooft) negeert haar. Ze zorgt grotendeels alleen voor haar zoontje, soms met wat hulp van haar zusje Emma.

In die nacht in ’53 stijgt het zeewater plotseling heel erg snel. Hoe snel en onverwacht dat gaat, wordt erg goed in beeld gebracht. In deze eerste twintig minuten is De Storm op zijn best: je voelt de angst en de paniek wanneer Julia met haar moeder en zus naar de zolder rent, op de vlucht voor het kolkende water. Bovendien worden de onvermijdelijke sterfgevallen eerlijk en zonder onnodig drama gebracht. Mensen verdwijnen gewoon in de meedogenloze zee, en er is geen tijd om daarom te huilen. Er moet verder gevlucht worden.Helaas zakt de film na het spectaculaire begin wat in. Julia wordt de volgende ochtend gered door de jonge luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma), en ze moet haar baby noodgedwongen achterlaten. Wat volgt is een eindeloze zoektocht naar haar zoontje, recht tegen de evacuatiestroom en het gezond verstand in. Want hoe groot is de kans dat zo’n kleine baby zo’n grote ramp overleefd heeft?

Zoals we gewend zijn van Ben Sombogaart kloppen de aankleding en de tijdsgeest tot in de puntjes. Je kunt de spruitjes bijna ruiken, zo levensecht wordt het Zeeland van 1953 neergezet. Het is ook fijn dat de dorpsgenoten van Julia, ondanks hun soms zeer bekrompen uitspraken, geen karikaturen worden. Allemaal hebben ze zo hun prettige en minder prettige kanten, maar het blijven wel echte mensen. Vooral Dirk Roofthooft blinkt uit als stugge Zeeuw met een klein hartje.Bijna alles klopt aan De Storm: een epische setting, goed acteerwerk en spectaculaire special effects. Alleen het verhaal wil maar niet echt uit de verf komen. De zoektocht naar Julia’s baby blijft een zwakke schakel. Omdat Julia hierbij in shock is en soms erg irrationeel handelt, is het voor de kijker vaak moeilijk om met haar mee te voelen. De ontknoping is bovendien onbevredigend en doet wel erg veel denken aan Bride Flight, de vorige film van Sombogaart. Dat is jammer, want met een iets meeslepender verhaal had De Storm een echt vaderlands epos kunnen zijn.


Label: Nijenhuis & de Levita Film & TV B.V. Releasedatum: 17 september 2009 Kijkwijzer: Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.