TV: Dit was het nieuws

Al jarenlang komt de Tros met hún satirische kijk op het nieuws, en wel in het programma Dit was het nieuws (DWHN). Ook bekend van de BBC, maar in Nederland inmiddels evenzo goed bekeken op de zaterdagavond. Een dik half uur het nieuws van de afgelopen week bekijken, maar dan met een knipoog... in barre crisistijden is dat wel een verademing.


Tussen Paul en Jorgen
Traditiegetrouw vinden we het programma op de avond dat ook Paul de Leeuw en Jörgen Raymann hun shows hebben, hiermee hebben we toch wel te maken met een 'oudhollands' avondje vermaak. Een mooie set-up verzorgd door de VARA, de TROS en de NPS, Hollandser dan Hollands. Onder leiding van Harm Edens nemen Raoul Heertje en Jan-Jaap van der Wal op satirische wijze het nieuws van de afgelopen week onder de loep. Zoals de inleiding al aangaf, in tijden van crisis is dit een welkome afwisseling als het om de zwaarte van het nieuws gaat. Klein nieuws, groots nieuws, geen nieuws... het maakt niet uit. DWHN bespreekt het aan de hand van foto's, krantenkoppen en andere media-uitingen.


De teamcaptains worden elke aflevering bijgestaan door twee BN'ers (de één soms wat bekender dan de ander). Voor de eerste aflevering van het seizoen 2009 waren Sylvia Kristel en Sebastiaan Labrie (die nog altijd een beetje Llink was, omdat hij wellicht zijn baan kwijt raakt) uitgenodigd. Een opmerkelijke keuze, omdat met name Kristel niet echt meer hót is, om het maar zacht uit te drukken. Toch wist ze bij tijd en wijlen ad rem uit de hoek te komen, bijgestaan door haar zalvende en ietwat kinderachtige stemgeluid was het zelfs komisch te noemen. Wie had dat gedacht van 'onze Emmanuelle'?

Puntentelling
Als je al wat meer seizoenen hebt gezien van DWHN, dan ben je vast bekend met de o-zo-eerlijke puntentelling van Harm Edens. Waarom dit programma überhaupt een puntentelling nodig heeft is een raadsel. Het draagt niets bij, wordt volledig middels de willekeur van de presentator toegekend en levert voor de winnaar aan het eind ook nog niet eens een prijs op. Een jammerlijk element in een verder goed en degelijk programma. 'Geachte TROS, laat die punten lekker achterwege..., houd je bij de nieuwsfeiten'.

Tweede opmerkelijke observatie is die van 'alcoholist' Heertje. Is het wel eens opgevallen dat het team van Jan-Jaap nagenoeg nooit alcohol drinkt, maar dat van Raoul er des te meer wijn door heen jaagt, voor de teamcaptain zelf? What's up with that? Ja, afgelopen week mag dan in het nieuws geweest zijn dat een half glas alcohol per dag een langer leven tot gevolg heeft, maar Raoul, een half glaasje... geen halve fles. Nee, dan meer bewondering voor Van der Wal die gewoon met een glaasje water op ook leuk uit de hoek kan komen. Verder overigens niets ten nadele van Heertje, of Van der Wal. Beiden doen het goed en maken het programma tot wat het is, onder stevige en goede leiding van Edens. Een trio dat duidelijk aan elkaar gewaagd is en dit programma zeker moet blijven maken.


DWHN is een programma dat nog jaren mee kan, zoals nieuws jaar in/jaar uit en dag in/dag uit wordt gemaakt en beleefd. Als kijker is het leuk om eens de wat luchtigere kant van het zware nieuws aan te horen, zonder dat het nieuws daarbij gebagatelliseerd wordt. DWHN is een frisse wind, en dat is altijd lekker.

Voor de liefhebbers, de afleveringen kun je hier bekijken.


Zender: Nederland 1 - TROS Gezien op: Zaterdag 25 april, 21.30 uur Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.