Interview: Jacqueline over Acht Jaar Krezip

Terwijl Jacqueline relaxed in de bank hangt en van mij gescheiden wordt door een gigantische hoeveelheid voedsel, is het tijd om haar meteen te confronteren met de eerste vraag van één van de FOK!ers.

Waarom had je nou dát jurkje aan bij Top Of The Pops?
"Haha, nou ja, ik vond dat jurkje wel leuk! Hoezo? Vond hij het dan niks? Ik vind het trouwens ook wel grappig om te zien dat er altijd een mening over je is, zelfs over een jurkje! Ach het houdt de mensen bezig."

Hehe, nou jullie houden mij al een hele tijd bezig want ik volg jullie ontwikkeling al een beetje sinds de uitzendingen op Omroep Brabant. Dat is sinds 1999 toch?
"Nou eigenlijk al sinds 1997. We zijn dit jaar acht jaar bij elkaar als band, maar in 1999 brachten we pas "Won't Cry" uit. Maar ja, de echte doorbraak was natuurlijk met "I Would Stay". Toen braken we echt door bij het grote publiek. Het begon eigenlijk pas echt toen we uitgekozen werden om op te treden bij Isabelle in de uitzending, want toen kreeg elke week een bandje de kans om op te treden op 3FM. Vanaf toen ging het echt snel. Eerst de Charlie tent op Lowlands en een jaar later Pinkpop. In België ging het helemaal snel, want we waren voor het eerst in België voor een optreden en dat was meteen Rock Werchter. En toen werd er vier keer om een toegift geschreeuwd! Geweldig toch!"

Cool! Maar jullie bestaan dus gewoon al acht jaar. In die acht jaar hebben jullie al veel meegemaakt, bijvoorbeeld ook de situatie met platenmaatschappij Warner. Hoe hebben jullie die periode ervaren dat jullie bij wijze van spreken gedumpt werden door Warner wegens bezuinigingen?
"Dat was wel even een rare periode, want we hadden zoiets van "Huh?". We zagen het eerlijk gezegd niet aankomen. Ze wilden gaan bezuinigen en dus was het de bedoeling dat de Nederlandse stal zou worden opgeheven. Het was wel minder pijnlijk om te zien dat we niet alleen waren in deze situatie, want het was de hele Nederlandse stal die in principe uit Warner werd gezet. Voor de rest heeft Warner het ook heel netjes afgehandeld. En het komt wel goed met de artiesten. Zie bijvoorbeeld Novastar. Die zat ook bij Warner en die gaat momenteel ook hartstikke goed!"

Dus jullie hebben geen wrok richting Warner of negatieve gevoelens over het gebeuren?
"Nee hoor, zoals ik al zei, ze hebben het netjes afgehandeld!"

Warner heeft de Nederlandse stal dus gestopt om te bezuinigen. Dit zou misschien te maken kunnen hebben met het downloaden van muziek? Wat vind jij van het downloaden van muziek?
"Het downloaden van muziek vind ik een hele leuke ontwikkeling alleen het illegaal downloaden vind ik niet kunnen. Het klinkt misschien zwart-wit maar het is illegaal dus het is pikken. De platenmaatschappijen merken dat enorm, want CD-verkoop is enorm achteruit gegaan de laatste jaren en dat kan je dan weer terugzien in bezuinigingen zoals Warner deed. Aan de andere kant zorgt het downloaden van muziek er wel voor dat mensen creatiever worden in hun manier van ontwikkelen. Het is iets wat je niet tegenhoudt, alleen dat het vaak illegaal gebeurt is vervelend voor platenmaatschappijen en ook voor artiesten."

Duidelijk! Als ik nog eens terugkijk naar die acht jaren, hebben jullie nog veel 'last' van het feit dat jullie doorgebroken zijn met een ballad?
"Hehe, het was een ballad die een heel breed publiek aansprak. Eigenlijk net zoals Evanescence nu doet. Ik zie nu die poster (Jacqueline wijst naar een poster van Evanescence op de deur) en dan denk ik ook: My Immortal was in feite ook de grote doorbraak van die groep, juist omdat het een nummer is dat een heel breed publiek aanspreekt."

Maar je hoort op jullie CD's ook zat rocky nummers. "Take it Baby" is bijvoorbeeld mijn favoriet. Mis je dan dat rockerige niet een beetje?
"Haha, jawel hoor, op een gegeven moment hebben we wel weer zoiets van: en nou willen we weer rocken!"

Haha, wat vind jij dan momenteel jullie beste nummer?
"Momenteel is dat echt "Out Of My Bed", gewoon omdat het een lekker, luchtig nummer is geworden. Het was ook heel tof om de clip te maken. Er hing echt een relaxte sfeer in de crew en het was soms erg heftig om die clip te maken! Er werden voor sommige scenes gewoon stuntmensen gebruikt omdat het wel èrg hard ging! Maar het was wel afwisselend. Zo had je ook die scenes waarin ik koffie drink. Die moesten dan ook een aantal keer geschoten worden. Koffie maken, en weer overnieuw!"

Drink jij trouwens altijd zo je koffie?
"Haha, nou weet je, het was Ethiopische koffie. We zijn namelijk voor Novib naar Ethiopië geweest en daar hebben we het zo geleerd! Lekker hoor!"