Interview: Seether

SubheaderDe band werd geboren in mei 1999 onder de naam Saron Gas.
Nadat ze in september 2000 hun contract tekenden bij platenmaatschappij Musketeer Records brachten ze na twee maanden in de studio vertoefd te hebben hun debuut album Fragile uit in Zuid-Afrika. Met dit album profileerde Saron Gas zich als toprock band in Zuid-Afrika en speelden zij voor een publiek van 15.000 man.

Als ik Shaun vraag hoe Zuid-Afrika reageert op rockmuziek antwoordt hij dat het heel erg moeilijk is om een contract te krijgen bij nationale platenmaatschappijen. De maatschappijen investeren voornamelijk in de echt Zuid-Afrikaanse muziek. Andere muzieksoorten worden vanuit het buitenland geïmporteerd, al is dat eigenlijk pas iets van de laatste tijd.
Shaun vertelt me dat hij als rockfanaat vroeger aan vrienden in het buitenland vroeg het één en ander voor hem op te sturen. Zo nam een oude vriend van Shaun ooit een cd van Nirvana mee vanuit het buitenland. Na het horen van deze cd was Shaun verkocht.
Hij speelde jarenlang in de meest loze bandjes voordat hij Saron Gas oprichtte. “Rock wordt steeds populairder in ons land, ook onder de donkere helft van onze bevolking” zo vertelt Shaun. “Doordat de scholen in Zuid-Afrika steeds multicultureler worden, komt iedereen in aanraking met elkaars dingen, waaronder dus ook elkaars muziek”.
“We merken ook dat ons publiek lang niet altijd meer geheel blank is, en dat is natuurlijk geweldig”.

Nadat ze in Zuid-Afrika redelijk hun stem hadden laten horen, besloten ze voor het land der landen te gaan: Amerika!
Saron Gas werd veranderd in Seether na wat perikelen omtrent de oude naam.
Als ik Shaun vraag hoe hij bij de naam Seether komt, vertelt hij dat er in 1993 een band genaamd Veruca Salt was die het nummer 'Can't fight the Seether' zong. Daarna stel ik helaas de vraag wat Seether betekent...."Vrouwelijke genitaliën", antwoordt Shaun met een brede grijns op zijn gezicht. "Dus in feite zijn we rockende vrouwelijke genitaliën". Aha, hmm...cool! Ja Bo81, daar zit je dan met je goede gedrag!