Interview: Eddy Zoëy

Je bent een veelzijdig iemand. Je presenteert en maakt/speelt muziek. Maar waar liggen je muzikale roots? Wie is je absolute voorbeeld als zanger, gitarist en/of band?
Dat zijn er velen. En zoals elk mens ben ik door alles wat ik gehoord heb beïnvloed, zelfs door pure baggerherrie. Maar om een aantal échte muziekhelden van me te noemen die me vooral in de pubertijd dusdanig hebben geraakt dat je dat nog steeds kunt terughoren: Frank Zappa, Rick Springfield, Miles Davis & Queen. En van de laatste jaren is daar vooral Jeff Buckley bij gekomen.

Ga je regelmatig het land in om live de podia onveilig te maken?
Niet zozeer met m'n eigen platen (dat gebeurd wel ter promotie van, dus een keer live in een radioshow een liedje doen, of voor de TV) maar ik heb er een 'hobbygroep' naast -geheten 'HIP'- waar ik wel regelmatig mee op de podia sta, en dan speel ik een portie mean guitar op een bedje van house & dance.

Kunnen we nog een keer een Eddy live CD verwachten?
Vast wel, ooit, maar voorlopig zeker niet...

Wat zou je het liefst over 10 jaar doen?
Ik hoop in elk geval niet nog méér erbij want met een aantal tv-programma's, eigen albums, schrijven voor derden, HIP én momenteel radio erbij zit m'n schema eigenlijk te vol. Dus: Laat me maar vader zijn die op de bank zit te kijken naar z'n kroost terwijl ik relaxed een whisky achterover tik en aan een sigaar lurk!

Wat zijn je ambities? Heb je grote televisie-toekomstdromen?
Ooit een aantal programma's in eigen beheer gaan doen lijkt me wel wat, maar dat heeft zeker geen haast...

Wat is het meest rare wat je ooit voor de televisie MOEST doen (tegen je zin in of niet)?
Een week meelopen met het vreemdelingenlegioen in Marseille. Die lui zijn KNETTERGEK daar...

Hoe is het om samen te werken met de twee mooiste en leukste vrouwen in het Nederlandse Showbizzland? Dank je god elke dag op je blote knieën, of vind je het al de gewoonste zaak van de wereld?
Dat is zeker niet de gewoonste zaak van de wereld, want het ZIJN twee prachtvrouwen. Maar op m'n knieën ga ik alleen voor m'n eigen meisje!

Waarom wees je Carmen Electra af toen ze met je naar de kroeg wou bij de MTV movie awards?
Dat is toch iets dat weinig mannen zouden doen.

Als ik de verschijning van Carmen Elektra ergens zie (op foto, poster of voorkant van een videoband) vraag ik mezelf dat ook telkens af...

Wat waren de meest memorabele momenten uit 'De Liegende Hollander'? Zou je weer zo'n soort programma willen maken?
Eerlijk gezegd vind ik juist fragmenten uit andere programma's die ik gemaakt heb memorabeler. Dat blijkt ook voor anderen te gelden, want als mensen roepen: "Hey, Zoëy, die interviews met Billy Bob Thornton en Madonna in de Liegende Hollander, die waren te gek!!!", dan halen ze een aantal programma's door elkaar. 'De Liegende Hollander', 'Zoëy ziet sterretjes', 'Tussen de Sterren' en nog meer van dat soort programma's hebben dan ook behoorlijk op elkaar geleken dus ik kan het niemand kwalijk nemen.

Wat was de impact van het overlijden van Bart op BNN en jou persoonlijk?
Natuurlijk is dat -als bij elk overlijden van een persoon- heftig. Ik kende Bart veel minder goed dan vele mensen bij BNN, dus er zijn anderen die er totaal kapot van waren, maar de totale sfeer in het BNN-pand ten tijde van was er één van complete verslagenheid.


Waarom heb je voor een kaal hoofd gekozen? Of was dit niet vrijwillig?
In eerste instantie wel, al werd ik wel wat kaler (steeds groter wordende inhammen) maar nu kan ik niet meer terug omdat ik écht kalend ben en geen zin heb dat te maskeren door de weinige haren die er zijn over de kale plekken heen te kammen...

Hoe vind je het dat er telkens mensen zijn die jou verwarren met Rob Kamphues, die andere kale van BNN?
Er is nu nóg een kale bij gekomen (Martijn van de Lama's) en daar worden we (Rob & ik) ook alweer mee verward. Het is net als met apen: kale kerels, ze lijken allemaal op elkaar...

Je komt altijd heel zelfverzekerd over; vol lef en brutaal als altijd maak jij televisie, maar zeg nou eens eerlijk... Wat voelde je werkelijk, toen je Madonna interviewde?
Spanning, maar op een gezonde manier. Ik ben zeker niet emotieloos, dus onderhuids heb ook ik best wel 'es last van zenuwen en zo, maar ik kan wel redelijk goed met dat soort thrills overweg.

Heb je er wel eens over gedacht om producties te maken en die op internet aan te bieden (een soort streaming Zoeyvision) om je los te slaan van die TV?
Wie weet is het nu de juiste tijd om daar mee te beginnen, maar het rendement is -naar mijn mening- nog te laag om daar de kostbare tijd in te steken. Erover denken doe ik zeker...

Op FOK!TV tijdens de "I, Robot" première op de blauwe loper zei je dat je nog nooit van FOK! (www.fok.nl) had gehoord. Nu zal je wellicht wel gekeken hebben; zo ja, wat vind je er van?
Ik heb het nog steeds niet bekeken, maar de naam is ZEKER blijven hangen!!!