Interview: Coheed and Cambria

Coheed and Cambria bracht eerder dit jaar haar tweede album, In Keeping Secrets Of Silent Earth: 3, uit; een plaat waarvan vooral de songteksten opvallend mogen worden genoemd. Zanger Claudio Sanchez zingt niet over alledaagse onderwerpen als liefde, verdriet, vrede of oorlog. Nee, één van de 'unique selling points' van Coheed and Cambria is dat de lyrics van alle tracks elkaar opvolgen en samen een episch verhaal vertellen.

Een verhaal dat begon op het album 'Second Stage Turbine Blade' en gaat over de fictieve karakters Coheed en Cambria. Op dit album komen de twee karakters te overlijden, waarna hun enige overlevende zoon Claudio op 'In Keeping Secrets Of Silent Earth: 3' de draad weer oppakt. In totaal zal het relaas van Coheed en Cambria uit vier delen bestaan. "Ons derde album zal echter het eerste deel van het verhaal worden. Een soort prequel dus", vertelt Mic Todd.

Volgens Mic is het hele idee van de songteksten die verhalen over een fantasiewereld een beetje uit de hand gelopen: "Toen we de band begonnen wilden we ons op een bepaalde manier onderscheiden van andere bands. Indertijd werd het idee geboren om iets met de songteksten te gaan doen. We hadden toen niet kunnen bedenken dat het zo serieus zou gaan uitpakken."

Want serieus zijn de teksten inmiddels geworden. Althans, voor de grote fanschare die Coheed and Cambria intussen heeft opgebouwd (vooral in de Verenigde Staten). Op menig message board op internet wordt heftig gediscussieerd over de lyrics. Volgens Mic is dat ook één van aantrekkelijke bijkomstigheden van de songteksten, hoewel hij benadrukt dat er wel degelijk één waarheid in verscholen ligt. "Het verhaal is niet 100% fictief. In feite is een groot deel zelfs erg realistisch. De verhalen komen van een echt bestaande plaats waar echt bestaande dingen gebeuren."


Inmiddels heeft de band de eerste comic uitgebracht waarin het verhaal dat op de albums wordt verteld in woord en beeld is vastgelegd. Mic: "Claudio heeft het verhaal hiervoor verzonnen en we hebben iemand ingehuurd, Wes Abbott, om de tekeningen te maken. Het gaat over de karakters Coheed & Cambria en wat er gebeurt nadat ze overlijden." Met zoveel nadruk op de songteksten en het verhaal rond de karakters Coheed and Cambria, bestaat er natuurlijk altijd het gevaar dat de muziek van de band naar de achtergrond wordt gedrukt. Mic wil daar echter niets van weten: "Dan is het onze taak is om de muziek het belangrijkst te maken."

Voorlopig zit het met die muziek wel snor; de band krijgt bijna unaniem lovende recensies. Wat opvalt is dat in bijna elke bespreking de naam van de Canadese band Rush terugkomt. Mic was dit ook al opgevallen: "Er zijn veel slechtere bands om mee vergeleken te worden. Ik zie de overeenkomsten ook wel, Rush doet iets dat niet elke band doet en wij ook. Ik zou willen dat wij een zelfde soort carrière als Rush tegemoet gaan."

Is Rush een inspiratiebron voor jullie?
Mic: "Dat is het wel geworden, ja. Ik heb eigenlijk nooit erg veel naar Rush geluisterd, totdat we zo vaak de vergelijking met ons hoorden langskomen. Nu heb ik wat cd's van hen aangeschaft en in de afgelopen twee jaar ben ik zelfs een fan van die band geworden!"