The Settlers

Ubisoft had ook nog wat te onthullen op Gamescom naast  de grote jongens zoals Assassin’s Creed Odyssey en Anno 1800: er komt ook nog een nieuwe game van The Settlers. Puddington was bij de onthulling en kreeg ook al de eerste pre-alpha gameplay te zien.

Settlers1

Net zoals The Division, Mario + Rabbids: Kingdom Battle en South Park: The Fractured But Whole maakt The Settlers gebruik van de nieuwe snowdrop-engine. Ook heeft het team Volker Wertich (de maker van de allereerste Settlers-game) aangetrokken voor de ontwikkeling van de game, en gaat het voor een mix van de mechanics die de oude Settler-games zo leuk maakte plus een aantal nieuwigheidjes.

Een van die nieuwe features zijn de alternatieve manieren om steden in te nemen. In de vorige Settlers-games moest je vijandige steden altijd met geweld innemen, maar nu is er een nieuw gebouw wat dat overbodig maakt: de arena. In de arena kun je er voor kiezen om de helden van jouw beschaving te laten knokken tegen die van vijanden, om zo honor te verdienen. Win je voldoende gevechten, dan kunnen de Settlers in andere koninkrijken jaloers worden en gaan mopperen op hun eigen leiderschap. Dit kan leiden tot een revolutie, waarbij de Settlers hun trouw beloven aan jouw glorieuze leiderschap. Voordeel is dat je alle settlers, grondstoffen en gebouwen in dat gebied behoudt – dus het loont ook om gebied te winnen via een eervolle manier voordat je ten strijde trekt.

Settlers2

 Waar de game het meest in schittert zijn de animaties. Settlers zwaaien naar elkaar om gedag te zeggen en huppelen vrolijk rond, en iedere handeling die je ziet wanneer ze aan het werk zijn wordt uitgebeeld.  Natuurlijk betreft het hier een geplande demo waar alle acties en spelverloop nauwkeurig is uitgemeten, maar het blaast wel enorm veel leven in de game. Grafisch gezien kiest Ubisoft Bluebyte voor een bont kleurenpalet met cartooneske assets, en hierdoor is het moeilijk te geloven dat achter al die schattigheid een serieuze strategiegame schuilgaat.

Want elk gebouw, werkplaats en settler maken deel uit van een complexe keten: de boeren verbouwen graan, waarna carriers het graan naar de molen brengen, waar het meel vervolgens wordt opgepikt door de bakker om er brood van te maken. Ondertussen brengen residents (gekleed in het groen), die deel uitmaken van het nieuwe food-systeem, maaltijden naar de werkers die ze in hun eigen huizen hebben gekookt. Alles is in de Settlers verweven en het is aan jouw de taak om alles zo makkelijk mogelijk te maken voor je Settlers: net zoals de vorige games kun je je Settlers niet individueel besturen en kun je alleen paden aanleggen om het ze makkelijker te maken.

Settler3

Dat wil niet zeggen dat je geen zekere mate van controle hebt over hoe je het werk verdeelt onder je settlers. Met het nieuwe multi-worker system kun je aangeven hoeveel werkers je nodig hebt op een bepaalde plek, waarna carriers zich zullen omscholen tot craftsmen op de speciale training grounds. Ook hier komen de nodige animaties aan te pas – het is leuk om te zien hoe een Settler losgaat op een soort kop-van-jut om te trainen hoe zij een hamer moet hanteren, of hoe haar buurman losgaat op een aantal spijkers.

Qua content belooft Ubisoft Bluebyte ons in ieder geval een uitgebreide campaign, die zowel alleen als met co-op gespeeld kan worden, en een PvP multiplayer, met eventueel een ranked modus. Omdat The Settlers ook 25 jaar bestaat, heeft Ubisoft ook nog The Settlers: History Collection aangekondigd, waarin alle Settlers-games die ooit zijn uitgegeven gebundeld en remastered worden voor pc. The Settlers: History Collection komt uit op 15 november, de nieuwe Settlers kunnen verwachten in het najaar van 2019.