Call of Duty Black Ops 4

Activison is geen onbekende in het creëren van hypes. Ook dit keer krijgt Call of Duty Black Ops 4 twee weekenden van beta’s om zo iedereen die een code wist te bemachtigen kennis te laten maken met de eerste Call of Duty zonder singleplayer. Afgelopen weekend konden wij aan de slag met de standaard multiplayer modi, en jongens, wat was het een feestje.

Een ding is zeker, de game is al zo goed als af, want wat een dikke uitgebreide beta was dit. Er waren 17 wapens beschikbaar, zowat alle perks uit BO3 en als je even flink doorspeelde, kon je zo level 40 halen. En hoewel ik meestal systematisch door een beta heen ga (alle levels bekijken, alle wapens een keer schieten, perks wisselen), was het dit keer een waar genot. Vergeet de wall jumps, flikker de gedachten van jet packs weg, het zit er gewoon niet meer in. Het enige wat je nog wel in zit is de slide die je kunt doen, maar dat levert amper voordeel op.

Het enige waarbij je nu volledig los kan gaan, zijn de specialists. Naast je eigen standaard load out, met de klassieke pick-10 systeem, kun je ook een specialist kiezen. Deze 10 specialists hebben allemaal unieke mogelijkheden, verdeeld in equipment en ability. Zo heeft Ajax bijvoorbeeld een schild waar je je kunt achter verstoppen als ability en Recon heeft als equipment een Sensor Dart zodat je vijanden kunt zien op een klein stukje van de map. Hiermee probeert ontwikkelaar Treyarch samenspelen te bemoedigen, en als je een goed team hebt, vul je elkaar ook echt aan. Elke specialist kan trouwens zichzelf healen om de zoveel tijd, iets waardoor je continu kan doorrennen zonder dood te gaan.

De vier maps die speelbaar waren, waren voor mij als run-and-gunner heerlijk om te spelen. Ze waren niet heel vindingrijk, maar vooral kleine en korte gangen. Daarmee creëer je ontzettend snelle gameplay. Net zoals in Black ops 3 zijn de maps weer verdeeld in drie banen, dus veel mogelijkheden om je te verstoppen heb je niet. Dit heeft echter ook een keerzijde. Je kent ook meteen de spawnpoints, die zitten namelijk altijd recht tegenover elkaar en zover mogelijk uit elkaar en altijd plek A of plek B. Geen discussie over mogelijk. Daarbij heb je weinig lange stukken, waarbij je als sniper goed kan zitten. Quickscope for de win, want meer tijd krijg je niet. Dit was in World war 2 wel anders. Alles straalt eraf dat Black Ops 4 gemaakt is voor eSports. Ik miste trouwens een versie van Nuketown ….

De wapens handelen prima. Ook dit keer kun je elk wapen weer levelen tot niveau 10 waarmee je attachments vrij speelt. Doordat iedereen nu meer health heeft, duren gevechten ook langer en krijg je meer de kans om terug te schieten zodra er een vuurgevecht plaatsvindt en dat maakt het net even wat spannender dan normaal. Tijdens de beta sprong geen wapen naar voren dat zwaar overkill was, dus dat heeft Treyarch goed aangepakt.

Waar ik alleen mee zit is hoe de specialists zich gaan uitwerken. Call of Duty heeft nooit bekend gestaan om het hebben van enige strategie, het was altijd vallen, rennen, schieten en weer opstaan als je gedood bent. De specialists gaan dit nu wel doen, en ik ben er nog niet over uit of ik het allemaal wel zo tof vind. Ja, het extra equipment zoals een grapplehook (Quake 2 met grapplehook mod  O+ ) is zeer tof, maar het ligt zeer voor de hand om alleen een specialist te nemen met een dik wapen waardoor het makkelijker wordt om iedereen af te maken.

Sowieso mag er nog wel wat getweakt worden. De game ziet er nou niet bepaald mooi uit. Ik heb natuurlijk een dikke PlayStation 4 Pro, maar ik had hem net zo goed niet hoeven kopen. Het enige voordeel is dat je sneller in de lobby zit zodat je je favoriete specialist kunt kiezen. En als de game nou een stabiele 60 frames per seconde eruit kon persen, dan was het prima. Maar zelfs dat weet Black Ops 4 niet te halen. Ik houd mijn hart ook vast als straks de modus Black Out van start gaat, want dat moet een hele grote map worden met 100 man erin.

Hoe dat gaat verlopen, dat gaan wij in september zien. Tot nu toe is Call of Duty Black Ops 4 nog uitdagend genoeg om weer een jaar mee te kunnen, als ze nog even wat tweaken en nog wat spannends voor ons in petto hebben. Aankomend weekend is de beta speelbaar voor iedereen die een key heeft weten te bemachtigen.