ARK: Survival Evolved

De openwereld survivalgame ARK: Survival Evolved was al twee jaar in early access. Was, want sinds 29 augustus is de game officieel gereleased. Iedereen die de game nu aanschaft krijgt ARK: Survival of the Fittest en Ragnarok er gratis bij. Op Gamescom kregen wij een kijkje op de uitbreiding Ragnarok.

ARK is op alle drie de platformen al 10 miljoen keer verkocht. In de twee jaar dat ARK in early access zit werd er iedere maand een update uitgerold. Hier konden zoal meer dinosauriërs, andere spullen, grotere maps in zitten. De gamers hadden hier een grote invloed op: zij verzonnen tenminste 40 producten en 10 dieren die nu in het spel zitten.

ARK: Survival Evolved - Griffioen

Sociaal of niet
ARK heeft geen crossplay tussen de verschillende platformen. De technologie is er klaar voor, maar de console-bureaucraten willen niet meewerken. Samenwerken kan met anderen in een tribe. Hier kun je taken verdelen om samen te bouwen en te jagen. Er zijn PvE-servers voor degenen die willen bouwen en PvP-servers voor de rest. Er is ook een singleplayer-optie voor degenen die liever geen andere spelers tegenkomen.

ARK: Survival Evolved - Grot

Het Verhaal
ARK is een survivalgame die draait om het eiland ARK. Jij begint de game daar. Je bent naakt en je hebt het koud. Aan jou om wapens en gereedschappen te fabriceren, onderdak te maken, dieren te temmen, voedsel te verbouwen en eten te koken. Oh ja, de dieren zijn dinosauriërs en je kan ze ook fokken. Een geinig detail: om je graan goed te laten groeien, heb je mest nodig. Dus als je gaat poepen, doe het dan bij je landbouwgrond.

Modders
Ontwikkelaar Studio Wildcard betaalt modders om content te maken voor ARK. Als je met een stel vrienden een toffe mod hebt gemaakt en jullie hebben nog meer leuke ideeën, dan krijgt het team iedere maand $4000,- van Studio Wildcard. Erg leuk natuurlijk. Mocht je geïnteresseerd zijn: ARK draait op de Unreal Engine 4, dus het is wel handig als je daarmee uit de voeten kunt. Alleen de beste modders krijgen dit salaris en op dit moment zijn dat ongeveer 15 teams. De uitbreiding Ragnarok is ook door een mod-team gemaakt. Ze hebben er een jaar aan gewerkt en Ragnarok is vier keer groter dan de originele map van ARK. Mocht je in een rechte lijn over de hele kaart kunnen lopen, dan kost je dat een uur en 20 minuten. Ragnarok zit vol met bergen en een actieve vulkaan, dus je doet er altijd langer over.

ARK: Survival Evolved - Vulkaan

Day 1-patch
Er is ook een zogenaamde Day 1-patch uitgerold. Deze haalt bugs uit de game, maar geeft ook twee nieuwe dieren om te temmen: de otter en de phoenix. Een otter is te vinden bij het water (uiteraard). Eenmaal getemd reist hij met je mee en houdt je schouders warm. Een phoenix is wat moeilijker te krijgen. Deze komt alleen voor in de woestijn van Scorched Earth tijdens een hittegolf. Aan het eind van de hittegolf kun je snel proberen hem te vangen, voordat hij doodgaat. Eenmaal getemd kun je op de phoenix rondvliegen terwijl deze in de fik staat. De phoenix vecht ook mee en heeft natuurlijk vuuraanvallen. Ook is er een eindspel toegevoegd. Eindelijk kun je er achter komen waarom je op het eiland bent en waarom je een implantaat hebt. Ten slotte kun je ook genieten van de soundtrack.

ARK: Survival Evolved - Phoenix

DLC
Er is ook een season pass voor drie DLC’s. De eerste is reeds uit Scorched Earth, de tweede wordt over een paar weken aangekondigd. Deze DLC wordt ook een map met een bepaald thema, net als Scorched Earth, maar het is dus geen woestijn. (Het lijkt mij logisch dat het een ijsvlakte wordt, maar we kregen geen hints van de ontwikkelaars.) In deze DLC komen er 15 unieke dieren, speciale items, een nieuw gameplay-mechaniek en een eindbaas. De derde DLC wordt pas volgend jaar verwacht.

ARK: Survival Evolved is nu verkrijgbaar op pc (Windows, Linux en macOS), PlayStation 4 en Xbox One. Er zijn ook fysieke exemplaren in de winkel te krijgen.

ARK: Survival Evolved - IJs