Resident Evil 7: Biohazard

Na Resident Evil 4 ging de franchise de actietour op. Het werd de zoveelste zombieshooter, in plaats van de subtiele horror met vallen, schrikeffecten en minder is meer. Dat hebben ze bij Capcom nu ook begrepen en Resident Evil 7: Biohazard gaat terug naar de roots. Het spel speelt zich in deze tijd af, en we ontmoeten Ethan. Hij is op zoek naar zijn vrouw, die vermist is. Zijn zoektocht brengt hem naar een nogal bizar huis waar de familie Baker woont. En die familie is nogal, uhm, apart te noemen.

De demo van Resident Evil 7: Biohazard, met de naam 'The Lantern' zet mij net buiten het huis, waar je meteen achtervolgd word door de vrouw des huizes, ze loopt met een lantaarn in haar hand rond. Ze wil je pakken en op de manier hoe ze naar je schreeuwt is het beter om de andere kant op te rennen. Ze loopt achter je aan en je wordt gedwongen een huis in te gaan. Slecht idee, want ze kent de plek als op haar duimpje en je hebt geen wapens om haar uit te schakelen.

Resident Evil 7: Biohazard (Foto: Capcom)

Wat er volgt is er een kat- en muisspel. Je moet waar kan schuilen, en als het maar even kan ongezien langs haar gaan. Je komt uiteindelijk in een kamer waar een rare sokkel staat, maar het spel meldt dat je er nu nog niets mee kunt. En ja hoor, je hoort mevrouw weer deze kamer in komen. Je kunt alleen maar naar buiten, naar een balkon. Ook daar moet je schuilen, totdat ze weer terug naar binnen is. De makers laten me lekker even zweten. Stapt ze jouw kant op en ben je de pisang, of kom je ermee weg om goedkoop achter de deur te staan?

Je komt ermee weg en je vindt een item als je weer de tijd krijgt om het balkon af te zoeken. Dat kun je gebruiken bij de sokkel. Maar helaas, mevrouw staat alweer bij de deur van de kamer. Je moet dus weer naar het balkon, achter de deur staan. Nadat ze weer weg is, kun je de sokkel gebruiken en vind je een geheime gang. Nu weet je waar ze af en toe is, want ook hier komt ze om de hoek. Er staat alleen een krat om achter te schuilen, en natuurlijk laten de makers haar even turen. Ziet ze me nu wel of niet? Even later ben je de kelder in gegaan, want ja, je wilt toch ontsnappen, dus waarom niet naar de kelder? Dom dus en je wordt gepakt. Onderstaande trailer laat zien hoe het familiediner later verder gaat. Het einde van de lantern-demo.

Gelukkig kon ik een dag daarna ook de PlayStation VR-versie van Resident Evil 7: Biohazard spelen. En eerlijk is eerlijk, dat is fantastisch. Het is een vrij rustige demo, je moet sneaken, om hoekjes kijken enzovoort. De makers hebben gezorgd dat je niet misselijk wordt omdat je in hoeken van dertig graden draait als je loopt, in plaats van een vloeiende beweging. Dat helpt tegen de misselijkheid. Wel is het zo dat het om het hoekje kijken heel precies gaat. En dat maakt het mijden van de vrouw natuurlijk veel spannender, je zit in de game als het ware. Ook omdat je geheel afgesloten bent van de buitenwereld. Een van de eerste keren dat ik het woord immersie op zijn plaats vind. Of ik een paar uur achter elkaar zou spelen weet ik niet, maar het half uur dat ik mocht was in ieder geval tevreden. Er is een minpuntje: de graphics worden in VR wel minder mooi. Misschien dat de PlayStation 4 Pro er wat aan gaat doen, maar dat betekent een forse investering.

Resident Evil 7: Biohazard (Foto: Capcom)

Het is mooi dat Capcom VR als optie geeft. Het is geen gimmick, maar daadwerkelijk de verhaallijn die je in principe in zijn geheel in VR kunt spelen. Daar offer je dan graphics voor op, tenminste, wel op de PlayStation 4. Hoe de PlayStation 4 Pro dit gaat tonen is niet bekend. Daar krijg je dan wel een huis waarin een nieuwe soort spanning te vinden is, want als je er midden in bent, dan voelt het echter dan naar een televisiescherm staren. Wel of geen VR, Resident Evil 7 gaat weer terug naar de roots. En dat is voor de fans erg goed nieuws. Geen Rambo meets zombies meer, maar een heel andere spanning omdat Ethan een gewone man is, geen actieheld. Er zijn wapens in het spel, maar lang niet zo bizar veel en krachtig als in de laatste delen van de serie. Vanaf 24 januari komt de familie Baker mogelijk naar jouw huis. Tenminste, als je een PlayStation 4, Xbox One of pc hebt. Want daar komt Resident Evil 7: Biohazard voor uit.