World of Warcraft: Legion

Blizzard had al eerder aangekondigd dat de uitbreidingen voor World of Warcraft steeds sneller uit zouden gaan komen, en lijkt daarbij woord te hebben gehouden. Ergens ook wel noodzakelijk, aangezien Blizzard het aantal abonnees op zijn MMO terug zag lopen tot een dieptepunt van 5,1 miljoen - en Legion moet die neerwaartse spiraal zien om te keren.

Legion1

Voor veteranen van The Burning Crusade en voor degenen die van Warcraft-lore houden, kan Legion nu al hoge ogen gooien, want in de eerste cinematic zagen we het silhouet van een oude bekende: Illidan Stormrage, de grootste vijand in The Burning Crusade. Na zijn dood in Black Temple werd het lichaam van Illidan afgevoerd naar een onbekende plek. Daar wordt hij gevonden door de orc Gul'dan, die gestuurd is naar Azeroth aan het einde van de Hellfire Citadel raid in Warlords of Draenor. Gul'Dan laat Illidan ontwaken en opent een portaal voor The Burning Legion, waarmee een nieuwe aanval op Azeroth begint.

Blizzard lijkt met Legion vooral te gaan mikken op de nostalgie die veel mensen hebben. Naast de terugkeer van Illidan Stormrage, kunnen de spelers ook gebruik gaan maken van legendarische wapens genaamd artifacts, waarbij voor elke specialisatie van elke class één wapen is. Zo kunnen retribution paladins gebruikmaken van Ashbringer, en enhancement shamans kunnen losgaan met Doomhammer. Daarnaast kunnen spelers straks ook aan de slag met de nieuwe class demon hunter, de class van Illidan zelf. Demon hunters omarmen de kracht die de corruptie van de Burning Legion met zich meebrengt, en gebruiken dat vervolgens tegen hen. Demon hunters zijn snel en behendig en lijken daarmee dus veel op rogues en monks. Alleen de elves van iedere factie kunnen straks een demon hunter zijn - Night Elves voor de alliance, en Blood Elves voor de horde.

Legion2

Daarnaast worden er ook veel dingen geïntroduceerd die tot nu toe nog een mysterie waren voor veel Warcraft­-­fans, zoals de Tomb of Sargeras en de Broken Isles. Het is de oorsprong van de Night Elf-beschaving en bevat 8 nieuwe zones, waar spelers kunnen levelen tot level 110.  Ook nieuwe dungeons en raids zullen niet ontbreken, met onder andere een raid met als setting de emerald dream en Suramar Palace, waar spelers eindelijk zullen afrekenen met Gul'dan.

Voor de mensen die liever op hun medespelers in willen rammen, heeft Blizzard het PvP-systeem flink overhoop gehaald. De specifieke uitrusting voor PvP wordt verwijderd, waardoor het voor mensen die meer gewend zijn aan PvE makkelijker wordt om te switchen naar PvP. Daarnaast krijgen spelers die PvP spelen nu ook hun eigen talent tree, waarbij ze talents kunnen vrijspelen door middel van de honor die ze verdienen met het slachten van tegenstanders. Als je eenmaal het maximale honor-level bereikt hebt, kun je deze resetten om zo punten te verdienen in het nieuwe prestigesysteem, waar je vooral leuke cosmetische hebbedingetjes mee kan verdienen.

Het is nu nog te vroeg om te zeggen of Legion een goede uitbreiding gaat worden - naar mijn mening kun je pas een paar patches later een goede gefundeerde mening vormen - maar van wat er allemaal is aangekondigd, ziet het er veelbelovend uit. Net zoals in Warlords of Draenor probeert Blizzard in te spelen op de nostalgie van de community door oude bekenden en een nieuwe class te introduceren die veel mensen laten denken aan de gloriedagen van The Burning Crusade. De broken Isles klinkt als een interessant nieuw gebied, zeker voor mensen die een Night Elf spelen, en er zijn nu al meer dungeons en raids aangekondigd dan tijdens de hele looptijd van Warlords of Draenor. Het is nu nog te vroeg voor Blizzard om victorie te kraaien, maar de spelers zijn in ieder geval enthousiast - de stampvolle hal en het feit dat mijn oren een week lang rust moesten houden door het gejuich getuigen daarvan.

De releasedatum van World of Warcraft: Legion is nog onbekend. De eerste béta-uitnodigingen worden eind dit jaar verstuurd.