Under the Dome: meer mysterie, maar ook antwoorden in het derde seizoen

Under the Dome is na twee seizoenen een serie geworden die het publiek heeft verdeeld. Verdeeld in zij die het steeds groter wordende mysterie met de vergezochte verhaallijnen en vreemde gedragingen van de personages niet meer kunnen verdragen, en zij die de serie juist daarom heerlijk vinden om lekker even in te ontsnappen.

De serie, die allang niets meer te maken heeft met de Stephen King-roman waarop het gebaseerd is, vertelt over een koepel die op een dag, ineens over een klein Amerikaans stadje verscheen. De stad is afgesloten van de buitenwereld, maar vreemde gloeiende eivormige objecten, geheime teleporterende tunnels en personages die zich nog schizofrener gedragen dan de slechterik in een soapserie zorgen ervoor dat er genoeg te beleven is. In de VS is inmiddels het derde seizoen al goed op stoom gekomen en het centrale mysterie, over de oorsprong van de koepel is deze keer het focuspunt. Misschien toch eens wat duidelijkheid dit seizoen? Bij SBS6 start het seizoen morgenavond om half negen; wekelijks zijn twee nieuwe afleveringen te zien.

Under the Dome: Mike Vogel
Mike Vogel blijft ook dit seizoen op de voorgrond

De cast en crew van Under the Dome kwamen vorige maand tijdens Comic-Con International, nadat de eerste vier afleveringen al waren uitgezonden, even met de pers over de rest van het seizoen praten. We spraken met Mike Vogel, oftewel Dale 'Barbie' Barbara, en CSI-veteraan Marg Helgenberger, die in dit seizoen een nieuw personage speelt dat centraal staat in het doorlopende mysterie.

De wijze waarop de serie is opgebouwd zorgt ervoor dat mogelijkheden erg beperkt lijken te zijn: de personages zitten immers opgesloten in de koepel en kunnen er niet uit. En niemand kan erin, dus het introduceren van nieuwe personages is niet mogelijk. Althans, dat zou je denken. De makers van Under the Dome hebben al een aantal keer laten zien creatieve oplossingen te kunnen vinden voor het probleem. Zo was er in het tweede seizoen een mysterieuze tunnel die mensen naar buiten kon leiden, en was er een even mysterieuze wijze om weer terug in de koepel te komen. Of de makers ooit van plan zijn deze zaken te verklaren is onduidelijk, maar het derde seizoen gaat wel dieper in op het centrale mysterie: wat is de koepel, wie heeft 'm daar neergezet en wat doet-ie daar?

Veel van dit mysterie blijkt te draaien om Christine Price, het personage van Marg Helgenberger. Zij is nieuw dit seizoen, maar het lijkt erop dat ze niet afkomstig is van buiten de koepel. Of juist wel? Ze blijkt er een eigen agenda op na te houden en manipuleert de inwoners van het stadje om haar doelen verder te helpen. Maar ze is niet 'slecht', zo beweert Helgenberger zelf.

"Ik speel het niet slecht. Want hoe doe je dat? Ik denk dat Christine erin gelooft dat wat zij van plan is de weg van de toekomst is." Christine verzamelt een groep bewoners om zich heen en vormt een eigen gemeenschap, een 'verwantschap', zoals ze het zelf noemt, en deze mensen volgen haar leiding. "En haar methoden zijn wat verdacht, en niet iedereen is het met haar eens, maar dat leidt tot goed drama. Hopelijk."

Under the Dome: Marg Helgenberger
Marg Helgenberger als Christine Price

Haar acties zorgen voor een tweestrijd tussen de inwoners van het stadje. Het grootste plot-gedreven conflict in dit nieuwe seizoen komt voort uit haar plannen. "Ik denk dat de fans van de show het fascinerend zullen vinden wat er gebeurt met deze twee kampen die Christine creëert. Wat er gebeurt met de mensen die zich helemaal overgeven aan de verwantschap is heel griezelig en verontrustend. Het zorgt ervoor dat zij die nog twijfelen heel duidelijk zien wat er aan de hand is en wat ze eraan moeten doen. Ik denk dat dat interessant wordt voor de fans."

Mike Vogel is al betrokken bij de serie sinds het eerste seizoen. Na kort in Pan Am en Bates Motel gespeeld te hebben is hij nu voor alweer het derde seizoen één van de leidende figuren in de serie. Hij lijkt zich bewust van de reputatie die de serie heeft opgebouwd, en stelt ons gerust dat de groeiende onzekerheid over wat er allemaal aan de hand is ook weer zal afnemen: "Ik vind het geweldig van CBS dat we dit seizoen het sciencefiction-aspect veel sterker kunnen maken. Ik had dit seizoen graag achter het eerste seizoen aan zien komen. Dat had volgens mij veel logischer aangevoeld. Maar goed, een tweede seizoen is altijd lastig, en je probeert je weg te vinden... Ik denk dat dit seizoen de vraag om meer van dit type verhalen tevreden zal stellen bij veel fans. En tegen het einde van het seizoen zullen we al die lastige vragen beantwoord hebben, van hoe de koepel neer is gekomen, waarom het er is, door wie en of het er blijft staan of niet. En ik ben er zeker van dat we intussen weer andere vragen zullen stellen, maar die punten worden afgerond en mensen kunnen wat daarin afsluiting verwachten."

In het derde seizoen is de dynamiek tussen de hoofdfiguren dus sterk veranderd. Hoe sterk dat is wordt al direct in de eerste afleveringen duidelijk, wanneer de inwoners van de koepel iets overkomt dat hun situatie permanent lijkt te veranderen. Het lijkt erop dat de serie het roer omgooit in een poging een interessanter mysterie te kweken, terwijl het ook richting het geven van antwoorden stuurt.

Under the Dome-fans die niet allang hun eigen kanalen hebben aangesproken kunnen vanaf morgenavond op SBS6 zien hoe dit uitpakt.