Tegenvallende dag shorttrackploeg in World Cup

heywoodu

De Nederlandse shorttrackploeg heeft tijdens de tweede World Cup van het seizoen, in Montreal, geen lekkere dag achter de rug. Op het Canadese ijs werd één finaleplaats gehaald, maar dat eindigde al vrij snel in een kansloze missie.

Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven stonden in de finale van de gemengde aflossing, maar al na een paar ronden schoof Schulting vanuit het niks - en op een recht stuk - onderuit. Nederland kwam als laatste over de streep en werd wegens een foutieve wissel ook nog eens gediskwalificeerd. China won de verder best aardige finale, voor Rusland en Zuid-Korea.

Op de 1000 meter ging het ook al fout voor Schulting, die in de halve finales bestraft werd voor een duwtje. Yara van Kerkhof ging er in de series op vrijdag al uit, Van Ruijven sneuvelde in de herkansingen. De winst ging naar de Canadese Kim Boutin, die Seo Whi-min uit Zuid-Korea en de Chinese Fan Kexin wist te kloppen.

Bij de mannen sneuvelde Melle van 't Wout in de herkansingen en kwam De Laat niet door de kwartfinales, terwijl Dylan Hoogerwerf het moest doen met een optreden in de B-finale: derde. De Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon pakte de winst in de finale, voor thuisfavoriet Steven Dubois en de Chinees Han Tianyu.

De 1500 meter leverde Friso Emons een plekje op in de B-finale, waarin hij vierde werd, geen slecht resultaat. Breeuwsma en Dennis Visser kwamen de herkansingen niet door. Dankzij Park Ji-won kon Zuid-Korea nog een zege bijschrijven, An Kai uit China en Park's landgenoot Lee June-seo completeerden het podium. Daar was wel wat hulp voor nodig: de Rus Semen Elistratov finishte als tweede, maar werd gediskwalificeerd.

Bij de vrouwen eindigde het voor Rianne de Vries in de halve finales van de 1500 meter, waar Xandra Velzeboer de herkansingen niet overleefde. Een Koreaans 1-2'tje werd verzorgd door Kim Ji-yoo en Noh Do-hee, na een diskwalificatie van de Russische Ekaterina Efremenkova wist Hanne Desmet uit België zowaar haar eerste podiumplek ooit te pakken.