Hockeysters Den Bosch halen hard uit op openingsdag

Redactie

Op de eerste speeldag in de Livera Hoofdklasse Dames zijn de hockeysters van Den Bosch stevig uit de slof geschoten. In Utrecht versloeg de ploeg van Raoul Ehren Kampong met liefst 9-1. Promovendi HGC en Victoria wisten niet te verrassen. HGC ging in het Wagener Stadion met 3-0 onderuit tegen landskampioen Amsterdam en Victoria verloor op ‘t Kopje na een 0-1 voorsprong met 3-1. SCHC was veel te sterk voor Laren: het werd 0-5.

Amsterdam - HGC (3-0)
30' 1-0 Marijn Veen
55' 2-0 Charlotte Vega
60' 3-0 Joy Haarman
Amsterdam-coach Robert Tigges kende een geslaagd competitiedebuut. Zijn ploeg was met 3-0 te sterk voor HGC. De promovendus hield een halfuur stand voordat Marijn Veen de score voor de landskampioen opende. Charlotte Vega en Joy Haarman stelden de overwinning voor de Amsterdammers na rust veilig.

Bloemendaal - Victoria (3-1)
2' 0-1 (sc) Daphne Voormolen
49' 1-1 (sc) Malou Nanninga
60' 2-1 (sc) Malou Nanninga
70' 3-1 (sc) Pilar Romang
De andere promovendus Victoria leek te gaan stunten tegen Bloemendaal. Op ‘t Kopje kwam de formatie uit Rotterdam al na twee minuten op voorsprong door een rake strafcorner van Daphne Voormolen. Twee treffers van Malou Nanninga en Pilar Romang, alle uit een corner, voorkwam een glorieuze terugkeer van Victoria op het hoogste niveau.

Kampong - Den Bosch (1-9)
2' 0-1 (sc) Joosje Burg
17' 0-2 (sc) Frédérique Matla
18' 0-3 (sc) Ireen van den Assem
25' 0-4 Lieke Hulsen
27' 0-5 Frédérique Matla
35' 0-6 (sc) Ireen van den Assem
37' 0-7 Joosje Burg
57' 0-8 Lieke Hulsen
58' 0-9 Pleun van der Plas
65' 1-9 Luna Fokke
Michiel van der Struijk kende een horrordebuut als coach van Kampong. Zijn ploeg werd onder de voet gelopen door Den Bosch. De teller stopte bij 1-9. Bij rust leidde de vice-kampioen al met 6-0. Joosje Burg, Frédérique Matla, Ireen van den Assem en Lieke Hulsen scoorden elk twee keer. Pleun van der Plas zette de 0-9 op het bord voordat Luna Fokke iets terug kon doen voor Kampong.

Laren - SCHC (0-5)
40' 0-1 Carlien Dirkse van den Heuvel
51' 0-2 Pien Dicke
58' 0-3 Pien Dicke
65' 0-4 (sc) Yibbi Jansen
66' 0-5 Laurien Leurink
Pas na rust maakte SCHC het verschil met Laren. Nadat routinier Carlien Dirkse van den Heuvel de Bilthovense ploeg op voorsprong had gezet, maakte nieuwkomer Pien Dicke twee doelpunten. Ook Yibbi Jansen scoorde voor haar nieuwe ploeg. Zij deed dat uit de strafcorner. Kyra Fortuin bepaalde amper een minuut later de eindstand op 0-5.

Pinoké - Oranje-Rood (1-2)
14' 1-0 (sc) Sian Keil
20' 1-1 (sc) Marlena Rybacha
60' 1-2 Freeke Moes
Lang bleef het scorebord op 1-1 steken in het Amsterdamse Bos, bij het treffen tussen Oranje-Rood en Pinoké. Dana Luijkx verrichtte nog een heldenactie en voorkwam daarmee de 1-2. Even later was het Freeke Moes die dan toch het duel besliste.

In de eerste helft waren beide ploegen effectief uit de strafcorner – zowel Pinoké als Oranje-Rood scoorden bij hun eerste poging. Voor Pinoké was het bijzonder dat beide nieuwkomers Kiki van Wijk (ex-Kampong) en Sian Keil (ex-Den Bosch) daarbij betrokken waren. Van Wijk sloeg, Keil tikte de bal binnen. Voor die speelsters was het een droomdebuut in hun eerste competitiewedstrijd voor de Steekneuzen. Daarna pushte Marlena Rybacha de eerste Eindhovense strafcorner netjes langs Pinoké-keepster Kiki Gunneman.

Oranje-Rood-debutante Thirsa Kho (ex-Nijmegen) beleefde aan de andere kant juist geen droomdebuut, toen zij op een 1-1 stand een strafbal op de linkerpaal pushte. Dat was ook de stand waarmee beide ploegen gingen rusten, omdat Oranje-Rood keepster Rachelle Groot knap redde op een tweede Amstelveense strafcorner.

Pinoké werd gevaarlijk in de tweede helft via strafcorners. Manuela Vilar del Valle uit Uruguay had de 1-2 op haar stick, maar zag haar inzet heroïsch geblokt worden door de Pinoké-stick van Dana Luijkx. In het vierde kwart werd het dan toch 1-2 voor Oranje-Rood, dankzij een goede goal van Freeke Moes, die het halve veld overstak en de beslissing forceerde.

Met nog tien minuten te spelen zette Pinoké aan, maar verder dan een tip-in langs het goal van Rachelle Groot kwamen de Steekneuzen niet meer. Drie punten dus voor Oranje-Rood, maar Pinoké liet wel zien goed mee te kunnen met het niveau, ook zonder haar buitenlandse speelsters, maar met nieuwkomers Sian Keil en Kiki van Wijk.

HDM - Hurley (1-1)
60' 1-0 Tessa Beetsma
66' 1-1 Yasmin Geerlings
Het treffen tussen de ploegen die graag willen aansluiten bij de top vier bleef onbeslist. Tien minuten voor tijd kwam hdm op voorsprong. Tessa Beetsma opende de score, maar Yasmin Geerlings maakte zes minuten later gelijk. Hester van der Veld leek hdm alsnog de drie punten te bezorgen, maar haar treffer uit de corner werd afgekeurd. De bal zou niet buiten de cirkel zijn geweest.