Recordpoging grootste groepssalsa ter wereld

Monique Verlind (DJMO)

Het stationsplein van Rotterdam Centraal is op zaterdag 27 juli - de laatste dag van het festival Rotterdam Unlimited - het podium voor een poging tot het verbreken van het wereldrecord salsadansen. Beginnende en ervaren dansers; NS en Rotterdam Unlimited nodigen iedereen uit om zich aan te melden en de heupen los te gooien voor deze vrolijke groepssalsa. Op Facebook hebben meer dan 3000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn.

Amir Nasierkhan, hoofdconducteur bij NS: “Ik hou zelf enorm van dansen, maar heb geen ervaring met salsa. Gelukkig is dat ook niet nodig. Iedereen die het leuk vindt, kan meedansen. Ons doel is om met zoveel mogelijk mensen de Rueda de Casino te dansen. Dat is een groepsdans waarbij deelnemers in een cirkel de salsa dansen en wisselen van danspartner.’’

“Dit jaar doe ik voor het eerst mee aan de recordpoging salsadansen op het stationsplein”, vertelt Zerina Roseval, hoofdconducteur bij NS. “Ik bezoek al 15 jaar Rotterdam Unlimited, samen met vriendinnen. Ik hou ontzettend van dansen. Een paar keer per week dans ik en dat maakt mij vrolijk, ontspannen en blij. Ik vind het mooi dat NS op deze leuke manier heel Nederland in beweging wil krijgen.”

Meer dan 3000 geïnteresseerden
Het huidige wereldrecord werd in mei van dit jaar in Tenerife gevestigd. Ylaysa Harris van Rotterdam Unlimited vertelt: “Daar deden toen 1291 dansers aan mee. Dat kunnen wij vast beter.” Inmiddels hebben meer dan 3000 mensen op Facebook aangegeven interesse te hebben in de recordpoging. Op de dag zelf geven docenten vanaf 12.00 uur verschillende workshops op het stationsplein om alvast wat salsamoves te oefenen. Deelnemers aan de recordpoging kunnen bij de speciale salsabalie op het stationsplein een vrolijke gadget en deelnemersbandje halen. De recordpoging staat gepland om 14.00 uur.