TBS en celstraffen geŽist voor mishandeling en doodslag moeder

Monique Verlind (DJMO)

Een 58-jarige vrouw uit Utrecht werd eind oktober 2017 dood aangetroffen in haar flatwoning aan de Bangkokdreef in Utrecht, waar ze woonde met haar drie dochters en schoonzonen. De vrouw was bont en blauw. Twee dochters en de schoonzonen stonden gisteren in de rechtbank. Alle vier wordt verweten de moeder veelvuldig te hebben mishandeld. Een van de schoonzoons wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de vrouw. Tegen hem eiste de officier van justitie tbs en een celstraf van acht jaar.

Het was een ontluisterende situatie in de flatwoning. Hulpverleners beschreven de viezigheid, de stank en de spanningen. Buren hebben verklaard over herrie en gebruik van drank en drugs. Uit het onderzoek is gebleken dat de twee dochters van 33 en 31 jaar en hun partners van 33 en 43 jaar geregeld geweld gebruikten, tegen elkaar maar vooral tegen de moeder. De verdachten bekennen dit en verklaren ook over elkaar. Ook zijn er videobeelden van. En het letsel past hierbij. De schouwarts stelt dat de vrouw onder de bloeduitstortingen zat.

Dat de mishandelingen over een langere periode hebben plaatsgevonden en erg gewelddadig waren, bleek uit het radiologisch onderzoek en het sectieverslag. Er werden fracturen gevonden in de onderkaak, het neusbeen, het tongbeen, het schildkraakbeen, het opperarmbeen, de elleboog en vele ribben waren gebroken of gebroken geweest. “Het moet een hel voor haar zijn geweest”, zei de rechter.

Hoofdverdachte is de 33-jarige schoonzoon. Hij gaf de hardste klappen en karatetrappen. Hij wordt verdacht van zware mishandeling, terwijl de andere drie verdacht worden van medeplegen van mishandeling. De dochters en de 43-jarige man hebben verklaard slechts nu en dan te slaan, omdat hun moeder niet wilde eten. Zij waren bang voor de hoofdverdachte en voelden zich gedwongen om mee te doen aan de mishandelingen.

Dat de 33-jarige schoonzoon zijn schoonmoeder heeft omgebracht, vindt de officier bewezen omdat hij in de fatale nacht wakker was en in de woonkamer verbleef. Hijzelf heeft verklaard dat hij bij haar was geweest, het goed had gemaakt en afscheid van haar had genomen. De moeder is omgebracht door geweld op de neus, mond, hals en romp, dat kort voor haar dood moet zijn toegepast. En precies op een van die plekken, in de hals, is het DNA van de hoofdverdachte aangetroffen. Gezien het geweld dat is gebruikt, merkt het Openbaar Ministerie dit aan als doodslag.

Uit het persoonlijkheidsonderzoek komt bij de hoofdverdachte een ernstige stoornis naar voren: hij is antisociaal, heeft kenmerken van borderline en een paranoïde houding. De kans om in herhaling te vallen is groot en behandeling is niet eenvoudig. Al met al moet hij worden beschouwd als verminderd toerekeningsvatbaar. Tegen hem eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van acht jaar en de maatregel tbs met dwangverpleging. Zijn partner, de 31-jarige dochter, is volledig toerekeningsvatbaar. Tegen haar eiste de officier een gevangenisstraf van zes maanden. De andere twee verdachten worden gezien als verminderd toerekeningsvatbaar vanwege hun verstandelijke beperking. Aangezien begeleiding naar verwachting niet zal slagen, eiste de officier ook tegen hen een onvoorwaardelijke straf, van drie en vier maanden.