Schoonspringsters Jansen en Van Duijn 7e op WK, Van Duijn naar Spelen

heywoodu

Op het wereldkampioenschap schoonspringen in het Zuid-Koreaanse Gwangju hebben Inge Jansen en Celine van Duijn een knappe zevende plek gepakt bij het synchroonspringen op de driemeterplank. Met vijf sprongen kwamen ze tot 277,50 punten, beduidend beter dan de 259,50 waarmee ze in de kwalificatie als tiende eindigden.

In de finale begon het duo met de zesde score in sprong één, waarna ze wat wegzakten naar de tiende plek. Een bijzonder goede vierde sprong deed ze dan weer stijgen naar de zesde stek, waarna de Australiërs Maddison Keeney en Anabelle Smith er in de laatste sprong nog overheen gingen.

Plaatsing voor de Olympische Spelen in Tokyo was hier nog niet realistisch, dan was een medaille nodig, maar op de World Cup hopen ze het volgend jaar te halen: "Dan moeten we de top-7 halen en we hebben nu laten zien dat we dat kunnen", aldus Jansen. "Dat betekent niet dat het zomaar weer gaat lukken, maar we weten dat we het kunnen."

Het goud ging voor de vierde keer op rij naar de Chinese Shi Tingmao, die dat in 2013 en 2015 - net als op de Spelen van 2016 - met Wu Minxia deed. Twee jaar terug pakte ze het goud met Chang Yani, nu was ze samen met Wang Han oppermachtig: in alle vijf sprongen waren ze de besten. Zilver ging dankzij Jennifer Abel en Melissa Citrini Beaulieu naar Canada, Paola Espinosa en Melany Hernandez uit Mexico pakten brons.

Celine van Duijn en Inge Jansen in actie in Gwangju (Pro Shots/Insidefoto)
Celine van Duijn en Inge Jansen in actie in Gwangju (Pro Shots/Insidefoto)

Van Duijn kende nog meer succes, want op het tienmeterplatform plaatste ze zich voor de finale van woensdag en daarmee is haar ticket voor de Olympische Spelen binnen. In de kwalificaties kwam ze met 301,50 punten tot plek dertien, waar de beste achttien naar de halve finales mochten. Daarin scoorde ze 309,55 punten, goed voor plek elf en de finale. Chen Yuxi en Lu Wei uit China lijken oppermachtig, hoewel de vraag is of ze de druk in de finale aankunnen: ze zijn allebei 13 jaren jong.

Op het tienmeterplatform werkten de mannen hun synchroonwedstrijd af en dat was niet spannend: Cao Yuan en Chen Aisen waren oppermachtig. Met 486,93 punten torenden ze ver boven de Russen Aleksandr Bondar en Viktor Minibaev (444,60) uit, brons ging met 425,91 naar de Britten Thomas Daley en Matthew Lee. De 13-jarige Oleksii Sereda greep er met zijn Oekraïnse landgenoot Oleh Serbin net naast.

Cao en Chen hebben beiden inmiddels een indrukwekkend palmares. Cao pakte in 2012 olympisch goud met Zhang Yanquan en is de regerend olympisch kampioen op de driemeterplank. Met Xie Siyi won hij in Gwangju ook al het synchroonsprongen op de driemeterplank, waar hij vier jaar eerder ook WK-goud op pakte. Platformspecialist Chen won in Rio olympisch goud in de individuele- en synchroonwedstrijd, terwijl hij nu voor de derde keer op rij de wereldtitel won.