Tolhoek boekt eerste profzege, Bernal nieuwe leider in Ronde van Zwitserland

H.Vviv

Antwan Tolhoek heeft zijn eerste profzege te pakken. De Zeeuwse klimmer van Jumbo-Visma reed op de slotklim van Flumserberg weg bij zijn medevluchters en bleef vervolgens net Egan Bernal voor. De Colombiaan is wel de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland.

De zesde etappe in de Ronde van Zwitserland was een korte etappe, maar met slotklim naar Flumserberg, was het wel een rit voor de klimmers. In aanloop naar de slotklim reed er een grote groep van 25 renners weg, met daarbij sterke renners als Peter Sagan, drievoudig eindwinnaar Rui Costa, Matej Mohoric, Matteo Trentin en Stefan Küng. Ook de Nederlanders Antwan Tolhoek en Bertjan Lindeman waren mee in de kopgroep, die met een mooie voorsprong aan de steile slotklim begon.

Van de vluchters bleek Tolhoek de beste klimmersbennen te hebben. De 25-jarige Zeeuw reed iedereen uit het wiel, maar het gevaar kwam van achteren. Egan Bernal had zijn team aan het begin van de klim op kop gezet en kwam langzaam dichterbij, maar Tolhoek had aan de meet nog een voorsprong van zeventien seconden op de Colombiaan en boekte daarmee zijn eerste profzege.

In het klassement deed Bernal de beste zaken. De Colombiaanse klimmer van Team Ineos neemt de leiderstrui over van Peter Sagan en heeft in het klassement nu een voorsprong van twaalf seconden op Rohan Dennis. Vrijdag staat er nieuwe bergrit op het programma in de Ronde van Zwitserland.