'Miljoenenbezuiniging' moet Vitesse 'verder in balans brengen'; BŁttner vertrekt uit Arnhem

Redactie

Valeri Oyf wil met een miljoenenbezuiniging de financiële huishouding bij Vitesse op orde krijgen, zo meldt de Gelderlander dinsdag. De 55-jarige grootaandeelhouder wil vooral snijden in de jeugdopleiding, de trainersstaf, de medische afdeling en het kantoorpersoneel om de begroting van Vitesse sluitend te krijgen. Verder werd duidelijk dat Alexander Büttner zijn laatste wedstrijd voor Vitesse heeft gespeeld. Speler en club zijn het niet eens geworden over een nieuw contract.

Het budget voor de A-selectie, circa tien miljoen euro, blijft wel op peil. Het gat tussen inkomsten en kosten bedraagt op jaarbasis circa acht miljoen euro. De bezuinigingsoperatie moet Vitesse 'vooral verder in balans brengen', stelt Pascal van Wijk, sinds enkele maanden algemeen directeur. "Die opdracht is op financieel vlak in gezamenlijkheid bepaald. De uitgaven liggen structureel veel te hoog ten opzichte van de inkomsten. Dat is niet gezond."

"De sportieve ambitie van Vitesse blijft ongewijzigd", benadrukt Van Wijk. "We streven onveranderd naar Europees voetbal. Ook in het nieuwe seizoen. Maar uitspraken als een aanval op de top drie zijn onrealistisch. Die doe ik niet." Van Wijk kan geen exacte cijfers over de bezuinigingen geven. Vitesse maakte over het boekjaar 2017/18 nog negen miljoen euro winst dankzij het winnen van de TOTO KNVB Beker, enkele lucratieve transfers en deelname aan de groepsfase van de Europa League.

"Het jaar 2017/18 was uitzonderlijk succesvol", stelt Van Wijk. "Er worden nu zaken veranderd. Maar we grijpen niet rigoureus in." Vitesse eindigde afgelopen seizoen als vijfde, maar een Europees ticket was niet haalbaar. In de play-offs om Europees voetbal bleek FC Utrecht te sterk.

Büttner is het niet eens geworden met de club uit Arnhem over een nieuw contract. "De toekomst van Büttner ligt elders", bevestigt technisch directeur Mo Allach dinsdag in een officiële verklaring op de clubsite. De zaakwaarnemer van de linksback wilde tegenover Omroep Gelderland niet reageren op de verklaring van Vitesse, maar hij gaf wel aan 'enigszins verrast' te zijn.

De 30-jarige speler keerde in 2017 terug bij Vitesse, nadat hij ook al tussen 2007 en 2012 voor de Eredivisionist uitkwam. Sir Alex Ferguson haalde hem destijds naar Manchester United, waar een vaste plaats echter niet tot de mogelijkheden behoorde. De ervaren verdediger droeg ook het shirt van Dinamo Moskou en RSC Anderlecht.