Herrada grijpt de macht in de Ronde van Luxemburg

H.Vviv

Jesus Herrada heeft de derde etappe in de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Spanjaard demarreerde in de laatste twintig kilometer en kwam solo aan in Diekirch en is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Maurits Lammertink moest genoegen nemen met een tweede plaats, op drie seconden van de winnaar.

Vandaag stond de zwaarste rit in de Ronde van Luxemburg op het programma. De rit was 178 kilometer lang en onderweg moesten verschillende heuvels worden bedwongen. De rit begon zoals zo vaak met een vroege vlucht die lange tijd vooruit reden. Ditmaal waren dat vier renners die een maximale voorsprong van vier minuten kregen van het peloton.

Halverwege de rit had het peloton de koplopers weer in het vizier. In dat peloton was Christophe Laporte er niet meer bij. De leider in het algemeen klassement moest vanwege ziekte opgeven.

Toch liet zijn team Cofidis het kopje niet hangen en kopman Jesus Herrada trok in de laatste twintig kilometer ten aanval. De Spanjaard kwam als eerste bij de vroege koplopers en liet ze niet lang daarna achter. Het gevaar kwam van een achtervolgende groep met daarbij Maurits Lammertink en Pieter Weening, de ritwinnaar van de vorige etappe. In die achtervolgende groep waren Lammertink en Anthony Turgis weggerden en maakte jacht op Herrada, maar kwam op de finish net kort om de Spanjaard nog te grijpen. Lammertink strandde op drie seconden van Herrada, die naast de etappe ook de leiding pakt in het algemeen klassement.

Zondag staat de laatste etappe op het programma in de Ronde van Luxemburg.