Hockey Pro League: Oranje revancheert zich via goals Kellerman op wereldkampioen BelgiŽ

Redactie

In een herhaling van de na shoot-outs verloren WK-finale wisten de hockeyers van Oranje in een winderig Antwerpen revanche te nemen op de doffe dreun in India. Het was aanvaller Bjorn Kellerman die de aandacht op zich vestigde met twee knappe goals tegen de wereldkampioen. De 0-4 zege was op basis van de tweede helft verdiend.

Pontificaal stond de zilveren wereldbeker te glanzen op het terrein van MHC Olympia in Antwerpen, waar in augustus het EK wordt gespeeld. De wind was hevig, de regenbui aanstaande, maar de iconische wereldbeker bleef onder toeziend oog van de beveiliging stralen. Het is de prijs waar de Oranje Heren al sinds 1998 naar smachten.

In het Indiase Bhubaneswar, op 16 december 2018, hielden de twee buurlanden elkaar in een houdgreep. De angst regeerde toen in de finale in het hockeygekke India, en de Red Lions grepen na een 0-0 en shoot-outs definitief de macht op het mondiale hockeypodium. Zaterdag 8 juni was de eerste revanche in een heerlijk dubbelweekend, met een dubbele reprise van de WK-finale op het programma. Eerst in Antwerpen, zondag in Den Bosch.

Na twee zeperds in eigen land – een nederlaag tegen Groot-Brittannië en een 0-0 tegen hekkensluiter Nieuw-Zeeland – wist Oranje wat de missie was: de comeback van Sander de Wijn omlijsten met een goede wedstrijd, die de strompelende Pro League-campagne weer een enorme kickstart kon geven.

Dat lukte, mede door de goede goals van Bjorn Kellerman, die nog was gepasseerd voor het WK in India.

De tribunes waren niet vol, maar de sfeer was goed op het complex waar ook het EK wordt gespeeld. ‘Waar is dat feestje?’ zongen de Belgische supporters herhaaldelijk op de tribune zaterdag hard, om de spelers aan te moedigen. Een herhaling van de 0-0 leek in de normaal zo doelpuntrijke Pro League sowieso onmogelijk en aanvaller Bjorn Kellerman toonde al na een paar seconden dat zijn aanwezigheid en drive gewenst zijn tegen zo’n sterke ploeg als België.

Na een solo werkte hij de bal net langs het doel. Pas later zou de beloning volgen voor zijn dadendrang. België nam daarna de regie over, met fantastische steals van Simon Gougnard en Arthur van Doren, die de pass van Thierry Brinkman onderschepte en daarna twee Nederlandse aanvallers dolde, om de Belgische overmacht te tonen. Met veel turnovers en kleine kansen gebeurde het eerste kwart al bijna meer dan in de hele WK-finale. Mink van der Weerden was deze wedstrijd aangewezen als aanvoerder in plaats van Billy Bakker en Rick Mathijssen maakte zijn debuut als assistent.

Erg belangrijk was de terugkeer van verdediger Sander de Wijn, die het WK strompelend verliet, maar de laatste maanden bij Kampong zijn rentree maakte. Dit waren zijn eerste Pro League-minuten.

In het tweede kwart werd de regen steeds heftiger en groeide een Belgisch overwicht. De verdedigend goed opgestelde Belgen counterden af en toe gevaarlijk, na balverlies van Oranje. De eerste strafcorner van Alexander Hendrickx werd knap gered door Sam van der Ven, nadat Sander de Wijn te vroeg was uitgelopen en naar de middenlijn was verbannen.

Echt levensgevaarlijk werd het toen de in België competitie spelende Sander Baart een slippertje maakte in de defensie en Maxime Plennevaux vrij uit kon halen tegenover Van der Ven. Maar de HGC-keeper redde schitterend op de inzet van de HGC-aanvaller. Van der Ven was dé sta in de weg voor de Red Lions in het tweede kwart en hielde Oranje in die fase op de been.

Het was de krachtige aanvaller Bjorn Kellerman die een heerlijke Nederlandse aanval via Jeroen Hertzberger en Diede van Puffelen in het derde kwart op waarde schatte. Van dichtbij tikte hij goed de 0-1 binnen. Daarna leken de Belgen – al maanden ongeslagen – even van slag, waardoor Oranje het derde kwart bleef domineren.

De ultieme beloning volgde in het vierde kwart. Weer Kellerman besliste bijna de wedstrijd, toen hij op aangeven van Van Puffelen hard op goal sloeg, maar Vincent Vanasch op zijn pad vond. Even later was het alsnog Kellerman die na een assist van Seve van Ass en een turn in de cirkel en een scrimmage op inzet de bal achter Vanasch werkte (0-2). Vijf minuten voor tijd scoorde Bob de Voogd ook nog de 0-3, wat de Belgen ertoe besloot even bij elkaar te komen en zich te bezinnen. Zonder Belgische keeper wist Jeroen Hertzberger nog de 0-4 te scoren.

De 0-4 zege was een knappe revanche van Oranje op wereldkampioen België, na een matige week met een nederlaag tegen Groot-Brittannië en een 0-0 tegen hekkensluiter Nieuw-Zeeland. De gedachten gingen na deze wedstrijd ook even terug naar Bhubaneswar, want hoe was die WK-finale verlopen als de brutale Kellerman – de opvallendste afwezige – toen wel in het veld had gestaan?