White verslaat Van Gerwen en maakt einde aan bijzondere reeksen

Boris (borisz)

Ian White heeft een einde gemaakt aan de hegemonie van Michael van Gerwen op de Dutch Darts Masters. De Engelsman won in de finale met 8-7 van de wereldkampioen.  Na vijf titels van de Nederlander op rij, kroonde de Engelsman zich tot winnaar van de editie van 2019. 

White pakte al snel een 4-1 voorsprong in de finale, maar langzaam keerde Van Gerwen terug in de wedstrijd. Dit deed de Vlijmenaar onder meer met een 170 finish voor 4-3. Het werd  4-4 door een dertiendarter, maar een 72-finish leverde opnieuw een break voorsprong op voor Diamond. De nummer één van de wereld wist er uiteindelijk 7-7 van te maken. Van Gerwen begon de beslissende leg met 140, maar wist daarna nog amper de druk op te voeren. Met een 56-finish trok White de eindzege naar zich toe.

Het is voor Van Gerwen voor het eerst na 28 gewonnen deciders, dat hij eens een beslissende leg op een Euro Tour-toernooi verliest. Daarnaast is het voor het eerst in 25 finales dat Van Gerwen een Pro Tour-finale verliest. 

Eerder op de avond won Van Gerwen nog met 6-4 van Dave Chisnall en met 7-6 van Gerwyn Price. Ook Vincent van der Voort haalde de kwartfinales. Hij verloor echter met 6-3 van White. De Euro Tour gaat over drie weken verder met de Danish Darts Open. Een week eerder is de World Cup of Darts waar Van Gerwen samen met Jermaine Wattimena Nederland gaan vertegenwoordigen. 

Uitslagen Dutch Dart Masters - kwartfinales
Michael van Gerwen 6-4 Dave Chisnall
Gerwyn Price 6-3 Glen Durrant
Ian White 6-3 Vincent van der Voort
Peter Wright 6-4 Mervyn King

Halve finales
Michael van Gerwen 7-6 Gerwyn Price
Ian White 7-3 Peter Wright

Finale
Ian White 8-7 Michael van Gerwen

Ian White wint! (PRO SHOTS/Niels Boersema)
Ian White wint! (PRO SHOTS/Niels Boersema)