Giro: Etappe 15 - Ronde van Lombardije, de miniversie

heywoodu

Het was een uitermate boeiende dag in de Giro gisteren, waar Richard Carapaz zijn slag sloeg: hij is nu de eerste Ecuadoriaan ooit in de roze trui en is ook nog eens duidelijk de beste klimmer in koers. Vandaag is een ander soort etappe, maar met ver over de 200 kilometer is het weer flink zwaar.

De heren rijden van Ivrea naar Como, 232 kilometer. De eerste 150 kilometer zijn niet zo boeiend, maar in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we dat het daarna wel eens leuk kan gaan worden. Het is namelijk een soort miniversie van de Ronde van Lombardije: het is uiteraard niet hetzelfde, maar de nodige beklimmingen uit die fraaie koers passeren vandaag de revue.

We komen onder meer over de klim naar de Madonna del Ghisallo, uiteraard bekend uit de Ronde van Lombardije. Heilige grond voor wielrenners, officieel zelfs: sinds 1949 is de Madonna de beschermheilige van wielrenners, alsmede van reizigers. Dat laatste heeft dan weer met een historische legende te maken, iets met een verschijning van Maria, je kent het wel.

Na 190 kilometer komen de mannen boven op de Colma di Sormano, en dan moeten ze dus ook naar beneden. Daar ging het in Lombardije een paar jaar terug behoorlijk fout voor onder meer Jan Bakelants, dus dit wordt opletten geblazen. Als iedereen veilig beneden komt kunnen we opgelucht ademhalen.

Om kwart over elf begint de rit, Eurosport schakelt twee uur later in en de finish ligt weer rond (vijf voor) vijf en half zes, inschakelen is verstandig vanaf grofweg drie uur, als we beginnen aan de Ghisallo.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)