Roglic slaat belangrijke slag in Giro d'Italia, Mollema knap derde in tijdrit

H.Vviv

Primoz Roglic heeft een belangrijke slag geslagen in de achtste etappe van de Ronde van Italië. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma won de tijdrit met elf seconden voorsprong op Victor Campenaerts. Belangrijker was dat Roglic veel winst pakte op andere klassementsmannen. Bauke Mollema verloor maar één minuut op en werd derde in de tijdrit van 35 kilometer. De roze trui blijft wel om de schouders van Valerio Conti.

Europees kampioen tijdrijden Victor Campenaerts zette de eerste richttijd neer. De werelduurrecordhouder deed over de 35 kilometer lange tijdrit 52 minuten en drie seconden over. In de slotfase verloor de renner van Lotto Soudal nog wat tijd nadat Campenaerts te maken kreeg met matriaalpech. Ook de fietswissel verliep niet lekker, maar toch had hij ruim de snelste tijd staan.

De tijd van Campenaerts bleef lang staan, mede doordat de weersomstandigheden steeds slechter werd. Het was wachten op de klassementsrenners die eventueel de tijd konden verbeteren. Bauke Mollema reed een sterke tijdrit en op de slotklim maakte de Groninger indruk. Hij was op de klim 45 seconden sneller dan Campenaerts, maar in de eindtijd kwam Mollema 49 seconden te kort. Ook de meeste andere klassementsrenners kwamen niet in de buurt van Campenaerts en ook de tijd van Mollema was te goed voor Vincenzo Nibali (52.57), Bob Jungels (53.08), Richard Carapaz (53.47), Ilnur Zakarin (53.48), Rafal Majka (53.56), Tao Geoghegan Hart (54.51) en Mikel Landa (54.55).

Simon Yates en Miguel Angel Lopez stelde teleur in de tijdrit. Yates en Lopez, die tot de grote favorieten behoren deze Ronde van Italië gaven meer dan drie minuten toe op dan toe de snelste tijd. Roglic moest als enige van de klassementsrenners nog binnen komen en de Sloveen zorgde voor de nieuwe toptijd. Bij het tweede tussenpunt had Roglic nog een achterstand van 51 seconden op de Europees kampioen tijdrijden, maar maakte op de klim meer dan één minuut goed op Campenaerts en pakte zo de toptijd.

Van de laatste tien renners kwam niemand meer in de beurt van de toptijden. Ook rozetruidrager Conti verloor meer dan drie minuten, maar behield wel de leiding in het algemeen klassement. Roglic volgt nu op 1.50 van de Italiaanse leider.