9 jaar cel en tbs geŽist voor dodelijke steekpartij

Monique Verlind (DJMO)

Het slachtoffer komt die nacht naar de flat aan het Jacques Urlusplantsoen in Leiden. Waarom is niet duidelijk, wel is duidelijk dat hij naar binnen wil. Hij belt aan en wanneer niemand antwoordt klimt hij naar de eerste verdieping, naar het huis.

In dat huis zijn op dat moment de verdachte en zijn vriendin. Haar zus is er ook, dat is de vriendin van het slachtoffer. Het slachtoffer had er die week al eerder aan de deur gestaan. Toen was het gelukt hem te kalmeren. Nu lukt dat niet.

Confrontatie
Het slachtoffer bonkt tegen de ramen en deuren, probeert door een kiepraampje te klimmen en spuugt er uiteindelijk doorheen. Hij scheldt, vloekt en tiert. Ondertussen probeert de verdachte het gesprek met hem aan te gaan via dat kiepraampje. Maar zodra het slachtoffer ook zijn moeder begint te beledigen, knapt er volgens de verdachte iets.

'Ik zei nog dat hij daar niet moest gaan, maar hij ging toch door,' aldus de verdachte. Bij hem slaan op dat moment de stoppen door. 'Ik vroeg nog: "bro, weet je het zeker?", maar hij ging door.' Dan pakt verdachte twee vleesmessen uit de keukenla, draait de voordeur van het slot en vliegt de galerij op. In zijn eigen woorden 'als een losgeslagen dier'.

Verkeerde optie
In eerste instantie wilde hij het slachtoffer bang maken en verjagen. Maar op de galerij ziet de verdachte dat het slachtoffer een bezem in zijn handen heeft. Beneden staan drie mensen bij een auto die hij niet kent - het blijken vrienden met wie het slachtoffer zou gaan stappen. Die twee dingen vindt de verdachte zo dreigend, dat hij begint te zwaaien en steken met de messen. Hij rent het slachtoffer achterna als die vlucht en blijft steekbewegingen maken. Het slachtoffer loopt drie snijletsels en vijf steekwonden op. Eén daarvan is fataal: op straat zakt hij in elkaar.

Voor het Openbaar Ministerie is het onbegrijpelijk hoe het zo uit de hand kon lopen. Verdachte zat veilig binnen en had daar kunnen blijven en de politie kunnen bellen. Hij zegt dat hij die optie ook heeft overwogen, maar uiteindelijk 'de verkeerde optie koos'. Ook zijn reactie daarna is buiten proporties: het slachtoffer leek helemaal niets te doen met de bezem en de andere mannen stonden beneden. 'Verdachte had geen enkele reden om te gaan steken,' aldus de officier van justitie.

'Paniek en chaos'
Hoewel de verdachte zegt dat hij opties heeft overwogen, gaat het Openbaar Ministerie er toch van uit dat sprake is van doodslag. Geen voorbedachten rade dus. 'verdachte geeft aan dat het allemaal in een flits is gebeurd en dit is niet onaannemelijk,' zei de officier van justitie tegen de rechtbank. Van het moment dat het slachtoffer aanbelt tot het moment dat hij op straat in elkaar zakt, zijn slechts vier minuten verstreken. Verdachte heeft zijn besluit in de visie van de officier van justitie genomen in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling.

Niettemin gaat het om een zeer ernstige zaak. 'Wat een hel moet het zijn geweest voor het slachtoffer toen hij werd aangevallen,' stelde de officier van justitie zich voor. 'Wat een angst moet hij gevoeld hebben tijdens zijn vlucht, in de hoop weg te komen van het brute geweld. Het was tevergeefs.' Ze bracht ook in herinnering dat de ouders van het slachtoffer er snel bij waren en hem hebben zien sterven. Ook buurtbewoners werden geconfronteerd met de steekpartij en al het bloed. 'Paniek en chaos voerden die nacht de boventoon.'

Tbs met dwangverpleging
Bij verdachte zijn meerdere stoornissen vastgesteld. Volgens het Openbaar Ministerie is behandeling noodzakelijk. En omdat verdachte eerder geen enkele motivatie toonde om zich te laten behandelen, vindt het OM tbs met dwangverpleging op zijn plaats. Daarnaast is een gevangenisstraf voor de duur van 9 jaar geëist.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.