Van Barneveld op koers voor afscheid op WK

Boris (borisz)

De vraag voor de dartliefhebber dit jaar: Mag Raymond van Barneveld afscheid nemen op het wereldkampioenschap? Ik zal het antwoord maar vast verklappen. Als Barney blijft spelen zoals hij nu doet, is het antwoord ja! 

Van Barneveld staat nu nog 31e op de wereldranglijst, dat zou voldoende moeten zijn. De top 32 gaat als geplaatste speler naar het WK en heeft automatisch toegang tot de tweede ronde. Echter Van Barneveld zal dit waarschijnlijk niet vast kunnen houden, omdat hij enkele grote toernooien niet zal mogen spelen. Hij zal dus nog gaan zakken op de wereldranglijst. Ik wil het echter hebben over de 32 volgende plaatsen. De 32 beste spelers van de Pro Tour, geschoond voor de wereldranglijst, plaatsen zich ook rechtstreeks voor het WK. 

De Pro Tour bestaat uit 30 Players Championships (vloertoernooien) en 13 Euro Tour-toernooien. Twaalf Players Championships en vier Euro Tours zijn nu gespeeld. Van Barneveld heeft nu 8.500 pond via de Players Championships verzameld en 4.000 pond bij de Euro Tour bij elkaar gespeeld. Mede dankzij een finaleplaats tijdens PC8 staat de teller dus al op 12.500 euro. 

Vorig jaar haalde Ryan Searle als laatste gekwalificeerde speler het WK met 18.750 pond op de Pro Tour. Er worden wel iets meer toernooien gespeeld, dan vorig jaar. Als Van Barneveld de 20.000 pond haalt kunnen we met bijna honderd procent zekerheid zeggen dat Barney afscheid mag nemen in het Alexandra Palace te Londen. 

Dinsdag en woensdag zijn er weer mogelijkheden om ponden binnen te harken tijdens Players Championships 13 en 14. Komend weekeinde doet Van Barneveld ook mee aan de Austrian Darts Masters. Met zijn plaatsing voor dit toernooi mag hij ook 1.000 pond bijschrijven. Virtueel staat de teller dus op 13.500 pond.