Bokser Crawford 'ramt tegenstander in zak' en houdt wereldtitel

heywoodu

Zoals wel vaker keren we voor de boksliefhebbers nog even terug naar het weekeinde. Het grootste gevecht vond dit keer plaats in Madison Square Garden in New York, waar Terence Crawford (34-0) het opnam tegen de Engelsman Amir Khan (33-4), met als inzet Crawford's WBO-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg).

Dat Crawford de betere van de twee was werd al vrij snel duidelijk. In de eerste ronde ging Khan gestrekt en vervolgens kwam de Engelsman er nauwelijks nog echt aan te pas. In de zesde ronde kwam het gevecht tot een einde: Crawford ramde Khan hard in de zuidelijke regionen en na een korte onderbreking maakte de hoek van Khan duidelijk dat ze de handdoek gooiden. De klap in of bij Khan's zak - de precieze locatie is onderwerp van discussie en Khan wordt vooral gezien als opgever - werd gezien als ongeluk en Crawford werd zo uitgeroepen tot winnaar.

In het voorprogramma liet de 21-jarige Teofimo Lopez (12-0) weer eens zien een toptalent te zijn. El Brooklyn rekende in de vijfde ronde af met de tien jaar oudere Fin Edis Tatli (31-2), die op één knie ging na een hard bodyshot en niet meer verder kon vechten. Lopez komt zo op een indrukwekkend record van 13-0, met elf knockouts, en wordt al een serieuze uitdager in het lichtgewicht (-61,2kg).

Slaat Crawford Khan in z'n ballen of niet? (Bron: YouTube)

Als je het over toptalenten hebt, heb je het ook zeker over Shakur Stevenson, eveneens 21 jaren jong. Met zijn 10-0 record betrad hij de ring tegen Christopher Diaz (24-1) uit Puerto Rico, die weliswaar tien ronden overeind bleef, maar nooit echt bij de winst in de buurt kwam. Stevenson werd unaniem uitgeroepen tot winnaar en nieuwe intercontinentale IBF-kampioen in het vedergewicht (-57,2kg).

We sluiten Madison Square Garden af met een blik op de Dominicaan Carlos Adames (16-0, 13 KO's), ook nog maar 24. Hij vocht in het superweltergewicht (-69,9kg) tegen Frank Galarza, die hij in de vierde ronde met een linkerhoek tegen de grond sloeg. Galarza (20-2) kwam nog wel even overeind, maar ging alsnog definitief neer in diezelfde ronde en dus is Adames op weg naar mogelijk een wereldtitelgevecht.

Carson
Na New York kijken we ook nog even in het Californische Carson, waar Danny Garcia (34-2) zich terug probeerde te vechten richting een wereldtitel. Die had hij van 2012 tot 2017 in handen in het superlichtgewicht (-63,5kg) en weltergewicht. Keith Thurman versloeg hem in 2017, waarna Garcia in 2018 het onderspit dolf tegen Shawn Porter met als inzet de vacantie WBC-wereldtitel in het weltergewicht.

Na die nederlaag is Swift weer terug en in Carson nam hij het op tegen Adrian Granados (20-6), met als inzet de 'Silver'-titel van de WBC. Dat werd bepaald niet spannend: Garcia domineerde, sloeg Granados in de tweede ronde neer met een snoeiharde linker- én rechterhoek en maakte het in de zevende ronde definitief af. "I'm back!", riep Garcia in de camera, en het lijkt een kwestie van tijd voor hij een nieuwe kans op een wereldtitel krijgt.

Garcia - Granados (Bron: YouTube)

Tot slot stonden er nog twee interimwereldtitels op het spel, te beginnen met de Mexicaan Ricardo Espinoza Franco (23-2) en John Riel Casimero (26-4) uit de Filipijnen, die vochten om de interim-WBO-titel in het bantamgewicht (-53,5kg). Dat ging gelijk op, maar voormalig vlieggewichtkampioen Casimero maakte het in de twaalfde ronde af, nadat Espinoza al twee keer neer was gegaan.

De Amerikaan Brandon Figueroa (18-0, 13 KO's) vocht tegen de Venezolaan Yonfrez Parejo (22-3, 11 KO's) om de interim-WBA-titel in het superbantamgewicht (-55,3kg). Voor de 22-jarige Figueroa was het het grootste gevecht uit zijn carrière, maar Heartbreaker was duidelijk de betere en na acht ronden besloot het kamp van Parejo de handdoek te gooien.