16-jarige opgepakt met nepvuurwapen

Monique Verlind (DJMO)

Vrijdagavond rond 20.30 uur zag een scherpe medewerker van Cameratoezicht een groepje mannen op het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam staan. Een van hen droeg zichtbaar een een vuurwapen bij zich. Gewaarschuwde agenten gingen er direct op af. Zij hielden een 16-jarige Rotterdammer aan. Het wapen bleek een balletjespistool, niet van echt te onderscheiden.

Een woordvoerder van de politie: "In onze eenheid zien we veel incidenten met vuurwapens voorbij komen, echt of nep. Bij twijfel wordt de BTGV-procedure opgestart: de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat."

In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepvuurwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.

Nepvuurwapens zijn soms ook nog bij diverse kermissen in Nederland te winnen. Als het om goedgekeurd speelgoed gaat, te zien aan een CE-keurmerk, is het in huis hebben van een nepvuurwapen niet strafbaar.

16-jarige opgepakt met nepvuurwapen (Foto: Politie)
16-jarige opgepakt met nepvuurwapen (Foto: Politie)