'Vader geeft dochter de schuld van misbruik'

Monique Verlind (DJMO)

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 55-jarige man uit Medemblik veroordeeld voor ontucht met zijn dochter. De man krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Ook moet hij een verplichte behandeling voor zijn zedenproblematiek ondergaan.

De verdachte pleegde tussen januari 2015 en oktober 2017 verregaande ontucht met zijn dochter, die 17 jaar was toen dit voor het eerst gebeurde. Het slachtoffer was een kwetsbare jonge vrouw waardoor zij niet in staat was om weerstand te bieden. De verdachte pleegde de ontucht met name bij hem thuis en in de woning van het slachtoffer en haar moeder.
Volgens de officier van justitie was er zelfs sprake van verkrachting. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is dat de verdachte zijn dochter door (bedreiging met) geweld heeft gedwongen tot seksuele handelingen. Hij wordt daar dan ook van vrijgesproken.

Onbeschrijflijk veel leed
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte over een periode van bijna 3 jaar regelmatig ontucht pleegde met zijn dochter. Hij wist bovendien dat zij zeer kwetsbaar was. De verdachte maakte misbruik van die kwetsbaarheid en van de afhankelijke positie waarin zij zich bevond. Dit, terwijl het slachtoffer zich juist bij haar vader veilig had moeten kunnen voelen. Zeker nadat zij eerder door een ander was misbruikt en zij aan haar vader had gevraagd daarvan aangifte te doen.

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij zijn dochter onbeschrijflijk veel leed aandeed. Ze lijdt sinds het gebeuren onder meer aan stemmingsklachten, slaap- en eetproblemen en heeft dagelijks herbelevingen. Volgens een psycholoog is er een zeer intensieve en langdurige klinische behandeling nodig voor de verwerking van alle trauma’s.

Verder neemt de rechtbank het de verdachte kwalijk dat hij alleen oog had voor zijn eigen behoeftebevrediging en zich niet bekommerde om de gevoelens van zijn dochter en de mogelijke gevolgen. Doordat hij onbeschermde seks met haar had liep zij het risico van een ongewenste zwangerschap. Ook neemt hij geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. Volgens hem is dit alles hem min of meer overkomen en heeft hij zelfs de neiging de verantwoordelijkheid af te schuiven op zijn dochter.

Al met al legt de rechtbank dezelfde straf op als de officier van justitie eiste, ook al spreekt de rechtbank de verdachte vrij van verkrachting. Naast de celstraf, moet de verdachte onder meer meewerken aan een verplichte behandeling voor zijn zedenproblematiek en krijgt hij reclasseringstoezicht opgelegd. Ook moet hij zijn dochter de gevraagde schadevergoeding betalen van ruim 5.000 euro.