Boze Turken eisen sluiting Haagse slijterij

LTVDK

De uit Afghanistan gevluchte slijter en dichter Ofran Badakhsani uit Den Haag wordt bedreigd door boze Turken die eisen dat hij per direct de verkoop staakt van de wodka genaamd 'Rumi'. Het gaat zelfs zover dat er vanuit Turkije een verzoek naar de Nederlandse regering is ingediend tot sluiting van de wijnwinkel van Badakhsani.

Er wordt volgens de slijter zo overtrokken gereageerd vanwege de naam van de wodka die refereert aan de Perzische filosoof en dichter Jalal ad-Din Rumi die leefde in de 13e eeuw. Hoewel hij in de huidige Turkse stad Konya begraven ligt was hij van oorsprong Perzisch en in Afghanistan geboren. Ondanks zijn voornamelijk religieus getinte gedichten was Rumi ook niet vies van een borreltje en stond hij bekend als pleitbezorger van verdraagzaamheid.

Afgelopen periode kreeg Ofran meerdere haatmails en werd zijn winkel bezocht door boos kijkende Turks sprekende mannen. Daar kreeg hij ook nog het verzoek van burgemeester van Konya (uiteraard AKP) bovenop aan de Nederlandse regering om de winkel onmiddellijk te sluiten en de drankvoorraad te vernietigen. Eerder had hij ook al te maken met een aantal radicale Palestijnen die hem bedreigden voor het verkopen van Israëlische wijn.

Het oude Perzië, het huidige Afghanistan, Iran en Tadzjikistan, kenden een duizenden jaren oude wijncultuur die door de opkomst van de orthodoxe islam vrijwel volledig is verdwenen. Mede door het verdringen van de eeuwenoude cultuur heeft de slijter de Rumi-wodka ontwikkeld om de traditie in ere te herstellen. De fles bevat een gedicht van Rumi: "Geef niet de wijn de schuld, hij vergroot alleen maar uit wie jij bent."