EK-goud voor Zonderland op rekstok; zilver op vloer voor Thorsdottir

H.Vviv

Epke Zonderland is voor de derde keer Europees kampioen op de rekstok geworden. De 32-jarige turner turnde in het Poolse Szczecin een mooie oefening die beloond werd met een score 15,266 punten.

Dat was een verbetering van zijn score Dat was een verbetering van zijn score waarmee hij vorig jaar in Doha de wereldtitel veroverde (15,100). 

Artur Dalaloyan een van de concurrenten van Zonderland turnde even daarvoor een strakke oefening die goed was voor een score 14,800. De oefening bestond uit losse vluchtelementen, waardoor een hogere score er niet in zat. 

Zonderland werd verplicht tot een moeilijke oefening en daar koos de 32-jarige Fries dan ook voor. Hij combineerde wel zijn vluchtelementen. Zowel de Cassina-Kovacs als de Kolman-Gaylord 2 voerde hij perfect uit en ook zijn afsprong was goed. Dat was goed voor 15,266.

Zijn andere concurrent, de in 2017 wereldkampioen geworden Kroaat Tin Srbic, noteerde na Zonderland de uiteindelijk tweede score: 14,900. De score van Dalaloyan was goed voor brons.

Het was voor de 'The Flying Dutchman' het derde Europese goud. Eerder was hij de beste in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia).

Thorsdottir
Eythora Thorsdottirheeft bij de Europese kampioenschappen turnen de zilveren medaille gewonnen. De Nederlandse, die lang eruit lag met blessures, vierde haar rentree op een groot toernooi met een tweede plaats op vloer. 

De 20-jarige Rotterdamse kwam tot een score van 13,666 en verbeterde daarmee ruim haar kwalificatie 13,300. Het goud ging naar Française Mélanie de Jesus dos Santos, die haar titel prolongeerde met een score 13.833. Het brons ging naar de Russische Angelina Melnikova met 13.466.