Eerste MotoGP-zege Rins na fraaie strijd met Rossi

heywoodu

Coureur Alex Rins heeft zijn allereerste overwinning in de MotoGP te pakken. De 23-jarige Spanjaard zegevierde op het Circuit of the Americas in Texas, de eerste MotoGP-zege voor Suzuki sinds Maverick Viñales op Silverstone in 2016. 

Marc Marquez pakte vanaf poleposition direct de leiding en kreeg Valentino Rossi in zijn kielzog, gevolgd door Cal Crutchlow, Jack Miller, Alex Rins, Maverick Viñales, Pol Espargaro en Andrea Dovizioso. Al na een paar ronden kon Viñales inpakken: wegens een valse start kreeg hij een drivethroughpenalty, net als de op plek dertien rijdende Joan Mir.

Marquez sloeg voorin voorzichtig een gat naar Rossi, die Crutchlow en Miller nog wel vlak achter zich had. Crutchlow reed achter Rossi aan en na een paar ronden was het weer eens raak: de Brit gleed met zijn Honda tegen het asfalt en kon gaan douchen. Miller nam zo de derde plek in bezit, met Rins nog vlak achter zich. Daarachter was het gat al groot naar de sterk rijdende Franco Morbidelli, die Dovizioso achter zich had.

De voorsprong van Marquez groeide rap en niks leek hem van de winst af te kunnen houden...tot hij halverwege de race onderuit ging. Een paar pogingen om de race te vervolgen liepen op niks uit en dus kon ook hij gaan douchen, terwijl Rossi de leiding nam. Rins volgde de veteraan nog, Miller was inmiddels gepasseerd en afgehaakt, maar reed natuurlijk wel ineens op de derde plek.

Vier ronden voor het einde opende Rins de aanval op Rossi, waarbij hij zijn Suzuki met succes voorbij de Yamaha van de veelvoudig kampioen zette. Die kon niet meer terugslaan en Rins greep zijn allereerste MotoGP-zege, voor Rossi. Op ruime afstand completeerde Miller het podium, voor Dovizioso, Morbidelli, Danilo Petrucci en Fabio Quartararo.