Hockeysters scoren er op los tegen de Verenigde Staten

Redactie

Ondanks een vroege achterstand liet het Nederlands elftal zich zondagmiddag op Rotterdam niet van de wijs brengen tegen de Verenigde Staten van coach Janneke Schopman. Oranje was, onder meer dankzij twee goals van Xan de Waard en Kyra Fortuin, met 7-1 te sterk voor Amerika.

In de eerste Pro League-week van de vrouwencompetitie op Nederlandse bodem werd weer eens duidelijk dat het verschil in de internationale top nogal groot is. Laagvliegers China en Amerika konden Oranje, dat vanwege de climax in de competitie en de EHCC van komende week twee keer niet met de beste selectie aantrad, niet op de pijnbank leggen. China bleef woensdag op Kampong tot het begin van het derde kwart in de wedstrijd, Amerika kwam in Rotterdam na een paar minuten zelfs verrassend op voorsprong, maar beide teams waren uiteindelijk niet opgewassen tegen Oranje.

Vroege achterstand
Door blessures van Renée van Laarhoven (hersenschudding) en Famke Richardson (ziek) was Laura Nunnink aan de selectie toegevoegd. Margot Zuidhof speelde niet.

Geklungel achterin was de reden dat Nederland na zes minuten opeens tegen een achterstand aan keek. Een pass van Oranje werd onderschept, de doorgaans zo betrouwbare Margot van Geffen liet zich vervolgens aftroeven en keepster Josine Koning werkte het schot van aanvaller Taylor West niet goed weg, waarna de Amerikaanse in tweede instantie scoorde.

Fortuin maakt haar eerste interlandgoal
Snel stelde Nederland – waar Caia van Maasakker bij afwezigheid van Eva de Goede de aanvoerdersband droeg – orde op zaken. Prachtig was het schot van Xan de Waard, die aan het eind van het eerste kwart na een snelle omschakeling van Oranje de cirkel binnenstormde en met haar forehand tegen de plank schoot (1-1).

Daarna maakte Kyra Fortuin aan het begin van het tweede kwart haar eerste goal in Oranje, in haar vierde interland. Een pass van Yibbi Jansen belandde voor haar stick. Haar actie was mooi. Wegdraaien, schieten, doelpunt (2-1). Keepster Kelsey Bing was kansloos. Toen De Waard in de 22ste minuut met een backhand vanaf de kop van de cirkel de 3-1 maakte, lag Nederland ruim voor rust alweer op koers voor de overwinning, voor het oog van het tevreden thuispubliek dat deze keer uit 5000 toeschouwers bestond.

Scheidsrechter houdt de bal binnen
Opvallend was het moment kort na rust, toen Margot van Geffen de bal in het doel schoot nadat scheidsrechter Ayanna McClean op de achterlijn de bal op haar lichaam kreeg en binnenhield. Amerika vroeg een videoreferral aan. Niet vanwege de actie van de scheidsrechter, maar vanwege een overtreding van Lieke Hulsen in de cirkel, die een verdediger omver kegelde. Het doelpunt werd terecht afgekeurd.

Kort daarop kwam Nederland toch op een 4-1 voorsprong. Kyra Fortuin stond vrij bij de tweede paal, kreeg de bal aangespeeld en schoot raak. Het was het tweede doelpunt van de speelster van SCHC. Even later sleepte Yibbi Jansen de derde strafcorner van Nederland, de tweede die Jansen zelf nam, tegen de plank: 5-1. Nog voor het einde kwart schoot Marloes Keetels de zesde goal van Oranje binnen.

Debuut van Kiki Gunneman
Die 6-1 voorsprong was voor bondscoach Alyson Annan groot genoeg om zeven minuten voor tijd keepster Kiki Gunneman – net als Alexandra Heerbaart afgelopen woensdag – in te laten vallen en de goalie van Pinoké haar debuut te gunnen. Vijf minuten voor tijd sleepte Caia van Maasakker de 7-1 nog tegen de touwen. Vrijdag 26 april hervat Nederland de Pro League met een uitwedstrijd tegen Duitsland.