Van der Mark na geweldig gevecht naar 2e plek in Superbikes Assen

heywoodu

De elfde race van het World Superbikes-seizoen is gewonnen door Alvaro Bautista. Dat spreekt voor zich, want hij won ook de eerste tien races, maar de aandacht ging vooral uit naar de strijd om plek twee: Michael van der Mark en Jonathan Rea duelleerden in de slotronde volle bak voor die plaats.

Bautista pakte vanaf de start de leiding, uiteraard, maar die hield hij voor de verandering niet lang vast: Rea schoof zich met geweld voorbij Van der Mark en pakte al snel óók Bautista. Achter Van der Mark nam Leon Haslam plek vier in beslag, voor Alex Lowes. Haslam nam de derde plek even over van de Nederlander, maar die sloeg ook al snel terug in de Haarbocht.

Uiteraard duurde het niet heel lang voor Bautista de leiding pakte, na een paar ronden pakte hij Rea terug. De wereldkampioen zag ook Bautista's Ducati-teamgenoot Chaz Davies langszij komen, terwijl Van der Mark terugverwezen werd naar de vierde plek. De Nederlander was wel flink aan het knokken: Lowes ging hem voorbij, net als Davies en Haslam, maar halverwege lag hij toch weer op een vierde plek.

Met vijf ronden te gaan bleek dat de bandenkeuze van Van der Mark, die inmiddels voorbij Lowes naar plek drie was gekomen, nog wel eens vruchten af kon werpen: het gat naar Rea begon hij in rap tempo te dichten. Met ruim twee ronden te gaan drukte Van der Mark zijn Yamaha in Meeuwenmeer met 250 kilometer per uur naast de Kawasaki van Rea, waarna hij zijn actie in Hoge Heide afmaakte en plek twee in Ramshoek verdedigde.

Bautista was al lang weer gevlogen en won ook de elfde race, maar achter hem opende Rea in Mandeveen nog eens vól de aanval. Van der Mark liet zien over stalen ballen te beschikken en liet 'm staan, waarna hij een ultieme aanval van Rea in de Geert Timmerbocht met 0,018 seconden af wist te slaan.