Netanyahu 'wint' IsraŽlische verkiezingen

Mick (Philosocles)

Exitpolls voor de parlementsverkiezingen in Israël laten een nek-aan-nekrace zien tussen de Likudpartij van premier Benjamin Netanyahu en zijn uitdager van de alliantie Blauw & Wit, nieuwkomer Benny Gantz. Laatstgenoemde zou 36 of 37 zetels binnenhalen, terwijl Netanyahu's partij er 33 tot 36 zou scoren.

Beide mannen claimen de overwinning, meldt de BBC. Maar dat voormalig legerbevelhebber en oud-generaal Gantz met zijn nieuwe centrumrechtse partij vanuit het niets zover komt, is al een overwinning te noemen.

Sowieso biedt net als in Nederland het grootste aantal zetels geen zekerheid op het premierschap. Netanyahu zou bedrevener zijn in het vormen van coalities, en daarom wordt hem de grootste kans op het premierschap toegedicht.

Netanyahu liep dit weekend al op de zaak vooruit door te stellen dat als hij premier blijft, hij joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zal annexeren, oftewel Palestijns gebied Israëlisch wil maken. Met dat controversiële idee probeerde hij alvast de religieus-rechtse partijen te paaien.

Het nederzettingenbeleid is een van de hoofdredenen waarom de Palestijnen al een paar jaar niet meer met Israël over vrede willen praten. En voert Netanyahu zijn plan uit, is dit verder zo goed als uitgesloten. Gantz stelt zich milder op en wil wel tot onderhandelingen komen.

Update, dinsdag 06.05 uur
Met 97 procent van de stemmen geteld lijkt het volgens de Times of Israel op gelijkspel met 35 zetels voor Netanyahu en Gantz. Maar het rechts-religieuze blok plus Likud zou op 65 zetels staan, en het linkse plus Blauw & Wit op 55.

Daarmee stevent Netanyahu schijnbaar af op een nieuwe termijn als premier, maar een uitgemaakte zaak is dat nog niet. Uiteindelijk zou het ook kunnen dat de twee mannen straks samen een coalitie van nationale eenheid smeden.

Update 08.58 uur
President Reuven Rivlin zal Netanyahu vragen om een regering te vormen, omdat die de grootste kans op succes heeft. Als het hem lukt wordt het zijn vijfde termijn, en zou hij David Ben-Gurion - een van de stichters van de staat Israël - voorbijstreven als langstzittende premier.

Een coalitie met Blauw & Wit is onwaarschijnlijk, zegt NOS-correspondente Arlene Gelderblom. Gantz heeft zich immers altijd gepresenteerd als het alternatief voor Netanyahu.