MotoGP 19 krijgt rijles van ANNA

Pheno

Milestone introduceert A.N.N.A., een acroniem voor Artificial Neural Network Agent, een AI gebaseerd op neurale netwerken die voor meer uitdaging zorgt met slimmere en snellere tegenstanders die van elke fout gebruik maken. MotoGP 19 wordt de eerste Milestone-game met A.N.N.A. en is vanaf 6 juni verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en Windows. De game verschijnt enkele weken later ook op Nintendo Switch.

A.N.N.A is het resultaat van meer dan 2 jaar ontwikkeling samen met Orobix’s ingenieurs en data-onderzoekers, een bedrijf dat gespecialiseerd is in AI-oplossingen. De aanpak van de op neural network gebaseerde AI is compleet anders; ontwikkelaars programmeren niet vooraf bepaald gedrag, ze geven de AI een doel en het gereedschap om deze te behalen. Daarna, door middel van een ingewikkeld beloningssysteem, “leren” ze de AI welke handelingen succesvol zijn om de opdracht te behalen en welke contraproductief zijn. De AI leert zichzelf wat de beste acties zijn om het doel te bereiken. Deze aanpak wordt reinforcement learning genoemd en staat toe een AI te creëren die extreem bewust is van haar omgeving en de gevolgen van haar acties, in tegenstelling tot traditionele AI.

De trainingsfase gebaseerd op reinforcement learning duurt enkele maanden, waarbij ontwikkelaars meer dan 200.000 races in één dag simuleren. Dat is meer dan een professionele coureur in zijn hele leven kan rijden. Tijdens die fase kent de Neural AI twee stadia: het ontdekken waarbij de AI leert of de gevolgen van zijn handelingen succesvol zijn om het doel te halen en de exploitatie waarbij de AI profiteert van haar ervaring en kennis om het beste resultaat te halen.

Op het gebied van performance liggen de rondetijden van Neural AI dicht bij de rondetijden van een professionele motorrijder, en zijn ze sneller dan een traditioneel AI-systeem. Het gedrag in een groep is agressief maar fair, waardoor de AI altijd klaar is om voordeel te halen bij fouten. Om alle spelers tegemoet te komen, is de moeilijkheidsgraad aan te passen.