Voormalig MMA-kampioen McGregor wil aandacht

Floris_Stempel

Elf gevechten heeft Conor McGregor tot nu toe in de UFC-octagon uitgevochten. Negen gewonnen, twee verloren. Het verlies in 2016 tegen Nate Diaz was reden voor McGregor om nog harder te trainen en Diaz later nipt te verslaan. Het verlies in 2018 tegen Khabib Nurmagomedov lijkt McGregor gebroken te hebben. Pensioen, of niet?

Dinsdagochtend tweette de Ierse kooivechter dat hij zou gaan stoppen met Mixed Martial Arts, MMA. Frapant, aangezien McGregor nog geen twee weken geleden in verregaande contractbesprekingen over een gevecht met 'Cowboy' Cerrone leek. Die onderhandelingen werden abrupt afgebroken, tot ergernis van Cerrone. Geruchten gingen dat McGregor nu eindelijk wel eens een aandeel in miljardenbedrijf UFC wilde. En dat kreeg hij niet.

Is McGregor een verwend kind, die niet krijgt wat hij wil en dan maar gaat stampen en schreeuwen en daarna oneindig lang de adem inhoudt? Het lijkt erop. In 2016 deed The Notorious hetzelfde. Na zijn verliespartij tegen Diaz, wilde McGregor maar wat graag opnieuw tegen de jongste van de Diaz-vechtbroers. Vijf maanden na het aankondigen van zijn pensioen won hij in Las Vegas na vijf harde ronden van Diaz.

Intussen is McGregor hectomiljonair. Zijn uiterst lucratieve boksgevecht tegen Floyd Mayweather bracht de voormalig Ierse steuntrekker een rijkdom waar hij maar moeilijk mee om leek te kunnen gaan. Meer dan honderd miljoen na nog geen drie kwartier boksen verdiende hij, waarna hij in de periode nadien in de ene controverse na de andere belandde. Zoveel geld harkt hij in de octagon nooit naar binnen. Dat steekt de Ier, want de klappen zijn vele malen harder dan die in de ring.

UFC-directeur Dana White zei ooit na grote kritiek op het schamele loon dat UFC-vechters ontvangen. "Betaal ze miljoenen en ze gaan niet meer voor je vechten. Geef ze net genoeg, dan blijven ze terugkomen." Wat McGregor betreft is White in zijn eigen val getrapt. De steenrijke Conor is niet meer te bereiken en hij bepaalt wat er gebeurt.

Andere vechters, waaronder Diaz, hebben de vruchten geplukt van het werk van McGregor. Ook zij zijn multimiljonair geworden en vechten pas nadat aan hun eisen is voldaan. De sport verandert. De competitie lijkt weg, superfights bepalen de waan van de dag en niet meer het recht van de sterkste, zoals een martial art beoefent behoort te worden.

Prima dat McGregor eindelijk de sport verlaat. Geen één titelverdediging in zijn gehele carrière. Notorious is dan ook nooit een groot kampioen geweest, hij gaf zijn titels liever op dan ze te verdedigen. Hij blijft de allereerste champ champ in de UFC. Een groot vechter, buiten kijf, maar nooit een groot kampioen.

Hij zal herinnerd worden om zijn liefde voor het grote geld en het, samen met Ronda Rousey, toegankelijk maken van de UFC voor het grote publiek met zijn grote praatjes, maar duidelijk niet voor zijn liefde voor de sport.

Blijf alsjeblieft weg, als je het meent.