Matthews sprint naar dagzege in Ronde van CataloniŽ

H.Vviv

Michael Matthews heeft Sunweb de eerste zege bezorgt in de WorldTour. De Australische sprinter van Sunweb was de snelste in de tweede etappe van de Ronde van Catalonië in een sprint te snel voor Alejandro Valverde, en Daryl Impey. Thomas de Gendt blijft leider in het algemeen klassement.

De tweede etappe in de Ronde van Catalonië ging van Mataró naar Sant Feliu de Guixols over 166 kilometer. Een etappe die gemaakt was voor de sprinters, die goed een heuvel over gingen. De laatste kilometer liep ook omhoog.

Vanuit de start reden drie renners weg, met daarbij de Nederlander Marco Minnaard. Het peloton deed het rustig aan in de eerste uren van de wedstrijd, waardoor de voorsprong van de kopgroep opliep naar de acht minuten. Met nog zeventig kilometer te gaan kwam er wat meer gang in het peloton en dat zorgde ervoor dat de voorsprong van het drietal snel terugliep.

Het zorgde ervoor dat de kopgroep op de laatste beklimming, 25 kilometer van de streep, terug werd gepakt. Astana verzorgde op de beklimming van de Alt de Romanya het tempo, waardoor de sprinters eraf moesten. Het tempo in het peloton bleef hoog, want op negen kilometer van de streep lag er nog een tussensprint met de nodige bonificatieseconden. Movistar was goed bij de les want Valverde won de sprint goed voor drie seconden. Zijn ploeggenoot Quintana werd daar tweede, goed voor twee seconden en ook Steven Kruijswijk wist daar één seconde te pakken.

In de laatste negen kilometer werd er niet meer aangevallen en moest er gesprint worden voor de dagzege. Daarin was Matthews de snelste, voor wereldkampioen Valverde. De Gendt kwam in dezelfde tijd binnen als de winnaar en behoudt zijn leiderstrui.

Woensdag staat de eerste van de twee bergritten op het programma in de Ronde van Catalonië. Na een vlakke aanloop staan in de laatste zestig kilometer drie bergen op het menu. De eerste twee zijn nog van de eerste categorie, maar de slotklim is er een van de buitencategorie. De klim naar Vallter 2000 (Setcases) is 11,4 kilometer lang aan een gemiddelde van 7,7%.