De Gendt wint na solo van zestig kilometer openingsrit Ronde van CataloniŽ

H.Vviv

Thomas De Gendt heeft op schitterende wijze de openingsetappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Belg van Lotto Soudal kwam na een solo van zestig kilometer alleen aan in Calella. Op een kleine drie minuten werd de Duitser Maximilian Schachmann tweede, voor de Sloveen Grega Bole.

Thomas De Gendt was vroeg in de etappe ontsnapt samen met vijf andere renners: Alexis Gougeard, Thomas De Gendt, Angel Madrazo, Alvaro Cuadros, Luis Angel Maté en Huub Duyn. De voorsprong liep op naar een maximale voorsprong van vier minuten, waarna het peloton steeds dichter kwam. Op de beklimmingen onderweg was De Gendt de sterkste. Met nog zestig kilometer te gaan moest Maté passen als laatste renner en stond De Gendt er alleen voor.

De belg van Lotto Soudal zag daar geen problemen in en ging solo verder. Hij zou zijn voorsprong weer uitbouwen, terwijl de rest van de kopgroep werd opgeslokt door het peloton. Hij won uiteindelijk met 2.34 voorsprong op Schachmann, de eerste van het peloton.

Alejandro Valverde en Egan Bernal, twee favorieten voor de eindzege in Catolinië, pakte onderweg nog wat bonificatieseconden en staan daardoor in de top vijf van het algemeen klassement.