Schansspringer Kobayashi sluit droomseizoen af met wereldsprong

heywoodu

In het Sloveense Planica is ook voor de schansspringers een einde gekomen aan weer een lang World Cup-seizoen. Op de Letalnica-vliegschans stond nog één potje skivliegen op het programma en dat werd weer een mooie show.

Ryoyu Kobayashi begon het seizoen in november met zijn eerste individuele podiumplek ooit. Het was een voorbode van een zelden vertoonde overmacht: de 22-jarige Japanner won de Vierschansentournee - als derde springer ooit door alle vier wedstrijden te winnen - en pakte de ene na de andere zege, dertien in totaal. Grote schansen, kleine schansen, vliegschansen, op het WK na was hij overal de beste.

In Planica was er dan ook maar één passende winnaar mogelijk op de laatste dag van het seizoen en na een monsterlijke eerste vlucht was daar al geen twijfel meer over. Met 252 meter benaderde het fenomeen het wereldrecord tot op anderhalve meter en met een acceptabele tweede vlucht hield hij de concurrentie ruimschoots achter zich.

De jonge Sloveen Domen Prevc sloot een seizoen waarin hij laat op dreef kwam als tweede af, voor de Duitser Markus Eisenbichler. De Pool Piotr Zyla werd vierde, voor de andere revelatie van het seizoen, de Sloveense tiener Timi Zajc.

De monstervlucht van Kobayashi (Bron: YouTube)

De vrouwen sloten het seizoen in het Russische Chaikovsky af met de vierde en laatste wedstrijd in de nieuwe Blue Bird Tour. De Noorse Maren Lundby pakte er de winst, voor Juliane Seyfarth. Het verschil was vrij groot, maar Seyfarth hield na drie opeenvolgende zeges genoeg over om de Tour te winnen, voor Lundby. Nika Kriznar werd derde, de eerste podiumplek van het seizoen en de tweede ooit voor de 19-jarige Sloveense.