Skir Kristoffersen klopt kwelgeest Hirscher en pakt wereldtitel reuzenslalom

heywoodu

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre het goud gepakt op de reuzenslalom. De 24-jarige Noor klopte zijn Oostenrijkse kwelgeest Marcel Hirscher en pakte zijn eerste WK-medaille, direct goud.

Na de eerste run stond de Fransman Alexis Pinturault aan de leiding, maar de voorsprong op concurrenten Hirscher en Kristoffersen was niet groot: 0,10 en 0,18 seconden. Pinturault's landgenoot Thomas Fanara stond op 0,42 seconden op de vierde plek, voor de Zwitser Loïc Meillard (+0,75), de Sloveen Zan Kranjec (+0,84) en de verrassende Duitser Alexander Schmid (+0,92).

De top-6 bleef grotendeels intact, op twee man na: Marco Schwarz kwam van de zestiende naar de gedeeld (met Kranjec) vijfde plek, terwijl Fanara al snel in de fout ging. Dat was zuur voor de Fransman, die op de WK's van 2013 en 2015 de eerste run niet finishte, waarna hij in 2017 voor het WK geblesseerd raakte.

Meillard steeg door het wegvallen van Fanara naar de vierde plek, maar de grote drie streden om het goud. Kristoffersen zette een scherpe tijd neer en zag dat een zoals altijd aanvallende Hirscher tekort kwam: 0,20 seconden. Pinturault slaagde er na een klein foutje halverwege ook niet in en moest op 0,42 seconden genoegen nemen met brons.

Voor Kristoffersen was het overigens pas zijn tweede zege op het hoogste niveau op de reuzenslalom, nadat hij in maart 2015 een World Cup-wedstrijd won in Meribel. Wel werd hij acht keer tweede, élke keer achter Hirscher. Ook werd hij zeven keer derde, waarbij Hirscher of Pinturault zes keer de beste was.

De Nederlander Maarten Meiners eindigde overigens als 28e, Sam Maes werd namens de Belgen 26e.