Nova Zembla gegijzeld door hongerige ijsberen

Floris_Stempel

De Russische archipel Nova Zembla heeft de noodtoestand uitgeroepen nadat een grote groep van meer dan vijftig ijsberen de stedelijke gebieden proberen over te nemen.

De roofdieren zijn voornamelijk op zoek naar het afval en vallen in hun jacht naar eten ook bewoners aan. "Bewoners hebben angst, zijn bang om naar buiten te gaan. Mensen worden lastiggevallen en ouders zijn terughouden om hun kinderen alleen naar school te laten gaan of buiten te laten spelen", aldus Aleksandr Minayev van de lokale gemeenteraad.


IJsbeer door je gang (Bron: Youtube)

Vooral de stad Belushya Guba moet het ontgelden. Video's op internet laten zien dat de pooldieren hun nieuwe territorium aan het innemen zijn en rustig door het afval aan het zoeken zijn naar iets eetbaars. Sommige ijsberen zijn zo brutaal dat ze huizen proberen binnen te komen.

"Ik ben al sinds 1983 hier op Nova Zembla, maar ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt als dit jaar", aldus Zigansha Musin, hoofd van de lokale raad. Om de ijsberen uit de regio te houden zijn al hekken neergezet en worden de beesten afgeschrikt met auto's en vuurwapens. Sommige beren vinden dat echter geen reden om te verhuizen.

IJsberen mogen niet afgeschoten worden, omdat ze een beschermde diersoort zijn. De gemeenteraad heeft gevraagd of ze de meest brutale ijsberen mogen afschieten, maar dat verzoek werd afgewezen. De Russische regering stuurt wel een team naar het gebied om te bekijken hoe ze op een diervriendelijke manier van de roofdieren af zouden kunnen komen.


IJsberen voor de deur (Bron: Youtube)