Price zet eindzege Dakar luister bij door etappe te winnen

Peterselieman

Toby Price heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Dakar Rally bij de motoren gewonnen. De KTM-coureur zette zijn zege luister bij door de slotetappe van Pisco naar Lima op zijn naam te schrijven. Tweede in de laatste etappe werd Jose Ignacio Cornejo Flormino met twee minuten achterstand, op de voet gevolgd door Matthias Walkner.

In de slotetappe had Price in het klassement een voorsprong van een minuut op Pablo Quintanilla die dan ook vol in de aanval ging. De Chileen gaf vol gas en nam te veel risico. Al na tien van de in totaal 112 kilometer ging het mis doordat hij hard van een duin afklapte. Quintalilla bleef tien minuten op de grond liggen voor hij weer op zijn motor geholpen werd. In totaal verloor hij 22 minuten en daarmee een podiumplaats in het klassement. Beste Nederlander werd Paul Spierings op plek 34 met 28 minuten achterstand.

In het klassement won Price met negen minuten voorsprong op KTM-teamgenoot Matthias Walkner die vorig jaar nog de beste was. Op iets meer dan dertien minuten eindigde Sam Sunderland als derde. Beste Nederlander werd Spierings op plek 27 met ruim tien uren achterstand. Vier plaatsen hierachter eindigde Edwin Straver die het kistklassement op zijn naam schreef.

De eindzege voor Price is opmerkelijk omdat de Australiër zeven weken voor de start van de Dakar het scheepsbotje in zijn rechterpols brak. Ondanks de pijn wist de Australiër zich iedere dag te handhaven in de top van het klassement en kon toeslaan doordat op het loodzware parkoers de concurrenten om hem heen wegvielen.